La Liga

Modrićeva nevjerojatna žrtva u 35. godini Zidaneov je adut da si spasi posao u Realu

Foto: EPA

REAL MADRID prolazi kroz vrlo težak period koji bi mogao rezultirati otkazom za Zinedinea Zidanea.

Madriđani su u 12. kolu La Lige u gostima pobijedili Sevillu 1:0, što im je tek druga pobjeda u posljednjih šest utakmica u svim natjecanjima, a prema španjolskim medijima najbolji na terenu je bio hrvatski kapetan Luka Modrić.

"Sve je režirao Luka Modrić, taj starac s kojim klub odbija produljiti ugovor", piše AS-ov novinar Luis Nieto koji dodaje kako je 35-godišnji Modrić dirigirao igrom španjolskog prvaka i odveo momčad do prekidanja serije od dva uzastopna poraza. 

Unatoč dobrim vijestima iz Andaluzije, za Zidanea, koji samo pobjedama može spasiti posao, stvara se sve veći problem. I to s Modrićem.

Zidane je samo Modrića i golmana Thibauta Courtoisa koristio u svakoj utakmici ove sezone. Za razliku od Courtoisa koji je počeo svaku utakmicu, Modrić je starter bio 13 puta.

Modrić u 36. godini mora igrati svaku utakmicu da bi se Zidane spasio

Realov veznjak je od početka sezone (20. rujna) odigrao čak 22 utakmice za Real i Hrvatsku, a to govori da je Modrić igrao utakmicu svakih 3,5 dana. Takav napor prevelik je za svakog igrača, a posebno za onog koji ima 35 godina.

Momčad Zinedinea Zidanea je treća u La Ligi, ali ima tri boda manje od Atletico Madrida koji ima dvije utakmice manje. To znači da razlika u odnosu na gradskog rivala može skočiti na čak devet bodova.

Francuski stručnjak je sigurno svjestan da ovim mnogo troši Modrića i da je samo pitanje vremena kada će na takav način stići ozljeda njegovog veznjaka.

To je problem zato što je evidentno da Zidane ne vidi Real bez Modrića, a morat će ga ili odmoriti ili zbog ozljeda ostati bez njega. U rasporedu kada je svaka utakmica poput finala nije nimalo lako ostati bez igrača koji igra svaku utakmicu.

Zidane bi možda i odmorio Modrića da Federico Valverde nije ozlijeđen, a njegov povratak očekuje se pred derbi protiv Atletica. Osim Valverdea, Zidane nema igrača koji je klasični centralni vezni jer su i Isco i Martin Odegaard ofenzivniji igrači.

Real je dobio Sevillu, ali nije otklonio probleme

Pored loših rezultata u ligi Real ima ozbiljne probleme i u Ligi prvaka gdje mora pobijediti Borussiju M'Gladbach na domaćem terenu ako želi osigurati plasman u osminu finala ovog natjecanja. Real bi uz remi mogao do osmine finala ako Šahtar izgubi od Intera, a eventualni poraz od Nijemaca značio bi da Real putuje u Europa ligu ili da se oprašta od europske sezone.

Real će samo četiri dana nakon tako važne utakmice u Ligi prvaka na domaćem terenu dočekati Atletico Madrid u La Ligi.

Stanje na tablicama i raspored ukazuju da se Real nalazi u fazi gdje je svaka utakmica poput finala, a tek je prosinac.

Na ovakav učinak utjecali su i stalni problemi s ozljedama. Real je tako krajem studenog imao devet igrača na koje nije mogao računati, a čekao ga je niz od devet utakmica u mjesec dana. Taj niz još nije završen, a vidljivo je koliko ga Real teško podnosi.

Real je protiv Seville jedva došao do pobjede. Zidaneova momčad je stvorila više izglednih šansi, ali veći dio susreta je provela u podređenom položaju, o čemu svjedoči i posjed lopte koji je bio 63 naspram 37 posto za Sevillu.

No u ovom kriznom periodu nije se ni mogla očekivati mnogo bolja predstava Reala. Ozljede i loši rezultati onemogućili su Realu da s velikom dozom samopouzdanja izađe na teren protiv Seville i pokaže tko je aktualni prvak Španjolske. To je bila utakmica u kojoj su tri boda bila neophodna i sve drugo bilo je nevažno.

Međutim, pobjeda nije otklonila Realove probleme, koji bi mogli rezultirati otkazom za Zidanea.

Real u ovoj sezoni prima 1,4 gola po utakmici, što je najgori učinak u posljednje četiri sezone, dok po utakmici postiže 1,7 golova, čime je izjednačen onaj izuzetno loš učinak iz sezone 2018./19., kada su Real vodila tri različita trenera.

Svaka utakmica poput finala, a tek je prosinac

Loš učinak ofenzivnih igrača mogao se vidjeti i u susretu protiv Seville. Real je mogao mnogo lakše doći do pobjede da su na početku susreta Vinicius Junior i Karim Benzema uspjeli postići gol iz stopostotnih šansi. Real se nakon tih šansi mnogo mučio, a onda je i pred kraj susreta pri vodstvu 1:0 upropastio nekoliko odličnih kontranapada.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Klub poput Reala ne može sebi priuštiti da u šest utakmica postigne samo šest golova, a to je njegov trenutni učinak.

Očekivalo se da Real neće ni imati ove probleme nakon što je na ljeto 2019. godine za oko 180 milijuna eura doveo Edena Hazarda i Luku Jovića. Hazard je zbog stalnih ozljeda uzvratio sa samo 28 utakmica i samo tri gola, dok je Jović, također poremećen brojnim ozljedama, u 32 utakmice postigao samo dva gola.

Mladi igrači poput 19-godišnjeg Rodryga i 20-godišnjeg Juniora još nisu spremni nositi klub poput Reala tako da ni oni ne mogu mnogo pomoći u tom segmentu..

Ima i nešto dobro u Realovom sivilu

Jedina dobra stvar za Real u ovoj sezoni jest što momčad po utakmici osvaja 5,3 lopti u posljednjoj trećini terena, ali i ona otvara dva vrlo bitna pitanja.

Prvo pitanje je zašto onda momčad ima 14,3 udarca po utakmici, što je najmanje u posljednje četiri sezone, a drugo pitanje je utječe li forsiranje visokog presinga na veći broj ozljeda u momčadi.

O tome bi Zidane morao razmisliti jer je evidentno da bi ga takav način igre mogao koštati posla u klubu u kojem je legenda.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više