Zvijezda Švicarske žestoko isprovocirala Srbiju kopačkama u kojima će igrati protiv nje na SP-u

Foto: Instagram

UTAKMICA Srbije i Švicarske u drugom kolu skupine E na SP-u, koja se 22. lipnja igra u Kaliningradu, upravo je postala susret "visokog rizika", i to zahvaljujući kopačkama jednog od igrača. 

Xherdan Shaqiri ili Đerdan Šaćiri, krilni napadač Švicarske, očito po imenu i prezimenu nije porijeklom iz nekog od švicarskih kantona. Rođen je 1991. na Kosovu, u gradu koji Albanci zovu Gjilani, a Srbi Gnjilane.

Ali, već u prvoj godini života, Albanac Shaqiri se s roditeljima preselio u Švicarsku. U novoj domovini itekako drži do korijena, a dokazao je to i kopačkama u kojima će igrati na SP-u.

Shaqiri se na Instagramu pohvalio dizajnom obuće za Svjetsko prvenstvo. Nosit će bijele kopačke. Na lijevoj će biti velika švicarska, a na desnoj kosovska zastava. 

Srbi su to shvatili kao veliku provokaciju. Naravno, oni ne priznaju Kosovo, koje je zahvaljujući SAD-u prvo spašeno od Miloševića, a zatim postalo neovisna država, otrgnuto od matice Srbije.

Desetljećima nakupljana mržnja Srba i Albanaca na Kosovu je eruptirala krajem 90-ih u brutalnom ratu između dva naroda, koji nije okončan intervencijom NATO-a.

Jer jedno od najgorih zvjerstava, a u ratu su ih radile obje strane, nakon povlačenja srpskih snaga napravili su Albanci upravo u Gjilanima/Gnjilanu. U Shaqirijevom/Šaćirijevom rodnom gradu mučili su i masakrirali 80 srpskih civila. 

Jasno je dakle zašto se Srbima nimalo ne sviđa kosovska zastava na kopačkama reprezentativca Švicarske, s kojom Srbi igraju derbi za drugo mjesto skupine na SP-u, u kojoj su još Brazil i Kostarika.

Čeka se da svoje kopačke za SP pokažu i ostali švicarski Albanci s Kosova (Behrami), Makedonije (Džemaili) i Srbije (Xhaka). Otac posljednjeg inače je sredinom 80-ih osuđen na tri godine zatvora jer je kao student prosvjedovao protiv srpske strahovlade nad Albancima na Kosovu.

Pročitajte više