Berlusconijeva ucjena: Uoči glasanja o njegovu izbacivanju iz parlamenta pripremio videoporuku kojom ruši vladu

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI talijanski premijer Silvio Berlusconi pripremio je videoporuku kojom bi mogao objaviti pad koalicijske vlade aktualnoga premijera Enrica Lette, rekla je jučer jedna od njegovih najvjernijih sljedbenica.

Najava videoporuke došla je uoči sastanka posebnog senatskog odbora koji će glasati o izbacivanju Berlusconija iz parlamenta nakon što je osuđen na četiri godine zatvora zbog porezne prijevare. Sastanak je najavljen za ponedjeljak, javlja Reuters. Berlusconijeva stranka desnog centra dio je vladajuće koalicije, a ako povuče potporu, premijer Enrico Letta gubi potrebnu većinu.

"Sve je spremno. Berlusconi će odlučiti kada će se poruka emitirati i mislim da je to neizbježno", rekla je govoreći o padu vlade Berlusconijeva najodanija pomoćnica Daniela Santanache.

Rekla je da će sam Berlusconi odlučiti hoće li njegova stranka napustiti vladu te dodala da su izjave njegovih partnera s lijevoga centra kojima daju do znanja da ga namjeravaju izbaciti iz Senata neprihvatljive. "Osobno, mislim da ne možemo sjediti pored ljudi koji žele izmrcvariti Berlusconija", rekla je.

Predsjednik Giorgio Napolitano upozorio je da bi pad vlade bio "ozbiljan rizik" za Italiju. Uvjeren je da će je Berlusconi zbog toga ipak nastaviti podržavati.

Pročitajte više