Dr. Gorjanski: Cilj Vargine privatizacije zdravstva je da se na račun siromašnih bogate već ionako bogati

Foto: Jasmina Gorjanski/Stvarnost.hr

"NOVI ZAKON započinje neugodnim lažima jer smatraju da građani nemaju dovoljno mozga da razumiju osnovne stvari. Ministarstvo pokušava progurati potpuno lažni razlog za hitnost, a to je usklađivanje sa direktivom Europske zajednice o zaštiti na radu koja je stara čitavih 26 godina! Osim toga, ta direktiva je već unesena u hrvatsko zakonodavstvo u okviru Zakona o zaštiti na radu prošle godine, a sve i da nije, ta direktiva nije materija zakona o zdravstvu pa se i ne može unositi u takve zakone", naglašeno je na okruglom stolu na temu javnog zdravstva u kojem su sudjelovali predstavnici HUBOL-a, Udruge pacijenata, političkih stranaka, nezavisni analitičari i predstavnici javnosti prenosti stvarnost.hr.

Zakon o javnom zdravstvu obmanjuje građane

Posljedice ovog zakona će biti: porast troškova zdravstva, nova zaduživanja, povećana izdvajanja za zdravstvo, porast participacije za sve usluge i uvođenje košarice zdravstvenih usluga koje će voditi u sve češća osiromašenja zbog bolesti. Posledice na javno zdravstvo biti će porast nepotrebne zdravstvene potrošnje, porast nedostatka liječnika, povećan prostor za korupciju i onemogućavanje ostvarivanja sustavnosti i sinergije, jedna je od zaključaka skupa.


Zapaženo izlaganje imao je Dražen Gorjanski, osječki liječnik i ekspert za javno zdravstvo koji je napisao nekoliko knjiga na temu reformi javnog zdravstva.

"Zakon i njegova prezentacija obmanjuje građane. Ministar tvrdi da ovaj zakon betonira javno solidarno zdravstvo, a mjere koje donosi su tipične za privatno zdravstvo. Cilj zdravstva postaje zarada, bolnice će se moći osnivati vlastitim kapitalom, liječiti će se oni koji budu mogli platiti što će za posljedicu imati osiromašenje velikog dijela pacijenata, nestaje načelo solidarnosti iz sustava i uvodi se natjecanje", ističe Gorjanski dodajući da nitko nije protiv privatnog zdravstva, ali je problem što privatno zdravstvo iscrpljuje javno, osniva se i onda se zakači za fondove javnog zdravstva i crpi javni novac.

Rent-a-car zdravstvo

Idealni zdravstveni sustav bio bi onaj koji bi imao sve potrebno za njegov rad- tvornice generičkih lijekova, ortopedskih pomagala, informatičke opreme, imunološki zavod. Tada bi sve te usluge dobivali po tvorničkim cijenama i to je najjeftiniji model.

"Međutim, mi smo uspjeli razviti tzv. Rent-a car zdravstvo koje funkcionira na način da mi, građani, uplaćujemo novac, a onaj tko njime raspolaže taj novac isporučuje privatnicima i od njih dobiva usluge koje su potrebne građanima. To je Super Hik konstrukcija u kojoj se javnim novcem financiraju bogati vlasnici Medikola i sličnih privatnih poliklinika. Država namjerno ne kupuje PET CT uređaj kako bi pogodovala privatnicima. Više nemamo ni vlastite tvornice lijekova jer ih kupujemo po tri puta većoj cijeni od privatnika. Nemamo više ni ortopedske kuće, imunološki zavod je pred gašenjem", rekao je Gorjanski dodajući da nas "rent a car privatizacija" košta čak 2 mlrd kuna godišnje. Taj novac bi mogli uštedjeti kada bi sve ove komponente imali unutar javnog zdravstva.

Ukidanje Mreže javne zdravstvene službe

Još jedna novost je ukidanje Mreže javne zdravstvene službe koja je onemogućavala rasipanje novca izvan mreže zabranom plaćanja izvan tog sustava. Novi zakon ukida Mrežu i dopušta svakome tko osnuje bolnicu da se financira javnim novcem.

"Novi zakon postaje i opasan po građane jer plaćanje po učinku dovodi do nepotrebnog liječenja. Ustanove postaju orijentirane ka zaradi, rade se nepotrebne operacije i zdravlje pacijenata se dovodi u pitanje. Najbolje to pokazuju podaci iz SAD-a -12 posto ugradnji stenta je nepotrebno, ugradnja pacemakera se pokazala suvišnom u 23 posto slučajeva, operacija maternice u 70 posto slučajeva, dopler karotida se pokazao uredan u 85 posto slučajeva. Slična je situacija i u Hrvatskoj kad govorimo o MR kralježnice koji se bespotrebno obavlja u čak 90 posto slučajeva i MR mozga u 93 posto slučajeva", smatra Gorjanski.

I na kraju se postavlja pitanje zašto se donosi ovakav zakon koji ne koristi ni pacijentima ni liječnicima ni javnom zdravstvu? Odgovor je jednostovan, a svodi se na bogaćenje onih ljudi koji su već danas bogati na račun siromašnih građana.

Pročitajte više