Evo kako je Lovrić Merzel rasipala novac: Plaćali su milijunski najam, a Županijska zgrada zjapi poluprazna

Foto: Hina

U VRIJEME dok bivša sisačko-moslavačka županica koju se sumnjiči za pronevjeru desetak milijuna kuna čeka na podizanje optužnice te u isto vrijeme prima plaću od 16 tisuća kuna kao saborska zastupnica, polako se otkrivaju razne malverzacije koje su rađene u Županiji u vrijeme dok je joj je ona bila na čelu.

Nalazi Državne revizije za 2013. godinu otkrivaju niz nepravilnosti u netransparentnom načinu podjele proračunskog novca, o čemu smo već pisali, a sad se otkriva i kako se novac uzalud rasipao.

Županija koja je vlasnik poslovne zgrade od pet etaža, čija je kupnja financirana u razdoblju od 2008. do 2012.  i čija knjigovodstvena vrijednost krajem 2013. iznosi 15.209.607,00 kuna zjapi poluprazna.

Dotična je zgrada namijenjena za uredski prostor za sve upravne odjele i  službe Županije, no kako je istaknuto u izvještaju revizije, trenutno se koristi samo jedna etaža. Na njoj su trenutno smještena samo dva upravna odjela Županije i  razvojna agencija.

Tek nakon četiri godine vlasništva napravili dokumentaciju za adaptaciju

Ostale etaže nisu uređene i ne koriste se. Međutim, u istom razdoblju (2008.-2012.) Županija je za najam poslovnih prostora utrošila 1.126.880,00 kuna.

Za adaptaciju navedene zgrade koja je u vlasništvu Županije od 2008. godine, tek je nakon četiri godine, odnosno 2012. izrađena tehnička dokumentacija na temelju koje se Županija prijavila na natječaj Povećanje energetske učinkovitosti pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prema spomenutoj dokumentaciji i troškovnicima ukupna investicija za uređenje zgrade bi iznosila 2.440.033,00 kuna, a od Fonda je traženo 40,0 %. Ponuda za projekt je odbijena jer nije sadržavala svu natječajem propisanu dokumentaciju (elaborat racionalne uporabe energije i toplinske zaštite).

U 2013. je, radi preseljenja dva upravna odjela i razvojne agencije, izrađena tehnička dokumentacija za projekt izrade dizala, vanjske rasvjete i elaborat racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, projekt kotlovnice na pelete i izvedeni elektroinstalaterski i drugi radovi na uređenju u iznosu 360.505,00 kn.

"S obzirom da odjeli i službe Županije koriste tuđe poslovne prostore, a za dio prostora su u prethodnim godinama plaćena značajna sredstva za zakupninu, Državni ured za reviziju predlaže planirati cjelovito i sustavno uređenje zgrade te u skladu s financijskim mogućnostima poduzeti aktivnosti kako bi se uredili prostori i stavili u funkciju za koju su kupljeni, odnosno za smještaj svih upravnih odjela i službi Županije.

Rasipna ex-županica poznata po skupom autu, ručkovima i netransparentnim javnim nabavama

Predlaže se uspostaviti sustavno praćenje realizacije uređenja (odrediti odgovorne osobe za realizaciju, utvrditi rokove te načine i rokove izvješćivanja o realizaciji). Također se predlaže razmotriti mogućnost korištenja drugih prostora u svom vlasništvu za potrebe vlastitih službi kako bi se smanjili rashodi za zakupnine i postigle uštede proračunskih sredstava", stoji u nalazu revizije.

Za kraj podsjetimo kako je rasipnost Marine Lovrić Merzel već stara stvar. Iako su građani prije godinu dana ostali zgroženi nabavkom skupog Audija vrijednog pola milijuna kuna, Marina Lovrić Merzel nije pokazala ni trunke socijalne osjetljivosti.

Čak je u svojim izjavama tvrdila kako je ušparala nabavom ovog automobila, a pritom se i šalila, kazavši jednom prilikom kako će se na telefon javljati s "Halo, ovdje Audi centar".

Pokušala se opravdati i riječima kako nije učinila ništa što nisu činili i drugi. "Nisam napravila ništa protuzakonito, ništa što nisu učinili drugi", izjavila je i iskonstruirala teoriju o uroti prema kojoj je ona izabrana za metu da bi se maknule u stranu sve HDZ-ove afere "zamračenja" stotina milijuna kuna.

Isto tako sjetimo se kako je Državna revizija još 2011. godine utvrdila da je Lovrić Merzel na službene ručkove potrošila 800 tisuća kuna, da je plaćala čak 12 savjetnika (što je samo u prvih pet mjeseci 2010. koštalo više od pola milijuna kuna), kao i da je na javnim nabavama netransparentno potrošila 16 milijuna kuna.

 

 

 

Pročitajte više