HDZ-ovci prozivaju: Zašto SDP šuti o otkazima na HRT-u?

Foto: FAH

ODBOR za medije HDZ-a u subotu je priopćio da je zaprepašten činjenicom da se Klub SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru izbjegao očitovati o odluci glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o pokretanju postupka otkazivanja ugovora o radu dugogodišnjim novinarkama i urednicama HTV-a Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan.

Izbjegavanjem očitovanja o postupku, koji je Radman pokrenuo samo zato što su izrekle svoje profesionalno stajalište o praćenju inauguracije Predsjednice Republike, Klub SDP-a je izbjegao i osuditi njegov potez "kojim je socijalistički relikt verbalnog delikta na velika vrata vraćen na hrvatsku medijsku scenu", kaže se u priopćenju HDZ-ova odbora koje je potpisala njegova predsjednica i saborska zastupnica Sunčana Glavak.

Znakovito je što i članovi aktualne vlade "mudro" šute na novi Radmanov udar na slobodu javne riječi, slobodu mišljenja i izražavanja misli, ističe se u priopćenju.

"Potvrda onog što je HDZ isticao otkad je Josipović instalirao Radmana na Prisavlje"

HDZ-u je neprihvatljiv način na koji je Gojan vodila emisiju o inauguraciji, ali na kraj pameti nam nije bilo tražiti njezin otkaz, a pogotovo ne zato što se "usudila“ javno braniti svoj voditeljsko-urednički pristup. Isto tako nedopustivo je sankcionirati Novak Srzić samo zato jer je javno iznijela profesionalni sud o načinu vođenja te emisije, kaže se u priopćenju.

"Ako su na ulicu zbog verbalnog delikta izbačene dvije dugogodišnje ugledne urednice, od kojih je jedna samohrana majka dvoje djece, a druga pred mirovinom - onda nitko više nije zaštićen. Što još možemo očekivati? Hapšenja?!?", kaže se u priopćenju.

"Ti su događaji, nažalost, samo još jedna potvrda onog što je HDZ isticao od prvog dana otkad je bivši predsjednik Ivo Josipović instalirao Radmana na Prisavlje - da osoba koju je 80-ih godina prošlog stoljeća Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske postavio na funkciju generalnog direktora TV Zagreb....ne može u 21. stoljeću obnašati dužnost glavnog ravnatelja HRT-a te da neće znati ili neće htjeti ispuniti demokratske i profesionalne standarde medijske kuće koja bi po zakonu trebala biti javni servis svih hrvatskih građana, a ne partijski bilten", ističe se u priopćenju.

"Je li SDP u dogovoru s Radmanom?"

"Kad je instaliran na Prisavlje, režimska je medijska mašinerija na sva zvona tvrdila da je Radman sposoban, demokratičan i pošten", ali se pokazalo da nije nijedno od toga, kaže se u među ostalim. "Zbog izražavanja misli Radman dijeli otkaze, a zbog falsificiranja životopisa svog kuma postavlja na lukrativnu funkciju", navodi i dodaje da će pravna država kad-tad o svakovrsnim ugovorima sa ZAMP-om reći svoje.

Nije li sada SDP u dogovoru s Radmanom kako bi im u predizbornoj kampanji osigurao monolitnu poslušnost HRT-a, pita HDZ-ov Odbor za medije. "Upravo očitovanjem o slučaju Gojan i Novak Srzić mogli bi otkloniti tu, na žalost, realnu pretpostavku", stoji uz ostalo u priopćenju.

Pročitajte više