Irački predsjednik imenovao Abadija za mandatara vlade, Maliki na ulice poslao specijalne snage

Foto: Hina

IRAČKI predsjednik Fuad Masum u ponedjeljak je dao mandat Haideru al-Abadiju da sastavi novu vladu, čemu će se vjerojatno usprotiviti dosadašnji prijelazni premijer Nuri al-Maliki koji smatra da mu pripada ta funkcija, javljaju agencije.

Državna televizija prikazala je snimke na kojima se vidi predsjednik kako se rukuje s Abadijem i kaže mu: "Nadam se da ćete biti uspješni u formiranju vlade nacionalnog jedinstva".

Abadi je odmah po imenovanju pozvao Iračane da se ujedine protiv "barbarske" kampanje koju vodi Islamska država. "Svi moramo surađivati kako bi se oduprli toj terorističkoj kampanji koja je pokrenuta u Iraku i zaustavili sve terorističke skupine", rekao je Abadi na državnoj televiziji, nakon što je predsjednik od njega zatražio da imenuje vladu.

Sjedinjene Države odmah su čestitale mandataru. "Čestitamo Haidaru al-Abadiju na imenovanju i od njega tražimo da formira vladu i program nacionalnog jedinstva što je prije moguće", napisao je na svom Twitteru Brett McGurk, diplomat State Departmenta zadužen za Irak i Iran.

Imenovanju Abadija za mandatara vjerojatno će se suprotstaviti Maliki koji smatra da, nakon presude suda da je njegova koalicija Pravna država najbrojniji pojedinačni parlamentarni blok, on ima pravo na tu dužnost.

Međutim, šijitski vođe tvrde da je krovna Nacionalna alijansa, koja ima 173 mjesta uključivo i ona Pravne države, najveća skupina i da ima pravo imenovati premijera. Za Abadija je bilo 127 od 173 zastupnika šijitske Nacionalne alijanse.

Maliki, koji je bio prijelazni predsjednik vlade nakon izbora u travnju koji su završili s nejasnim ishodom, već je ranije odbacio poziv koji su uputili i suniti i Kurdi, ali i neki od njegovih saveznika šijita kao i Iran, da odstupi kako bi ostavio prostora osobi koja bi bila manje kontroverzna.

Šijitski vjerski vođe i zapadni saveznici Iraka pridružili su se posljednjih tjedana kampanji protiv Malikija, uvjereni da je pomirljivija osoba potrebna da bi zaustavila napredovanje sunitskih džihadista Islamske države.

Upravo je Maliki, smatraju njegovi protivnici, odgovoran za osjećaj napuštenosti sunitske arapske manjine u zemlji.

Abadi je neko vrijeme proveo u Britaniji, obrazovan je na Sveučilištu u Manchesteru, a bio je čelnik parlamentarnog odbora za financije, politički savjetnik premijera i ministar za telekomunikacije.

SAD čestitao novom mandataru iračke vlade

Američki potpredsjednik Joe Biden čestitao je u ponedjeljak Haideru a-Abadiju na imenovanju za mandatara iračke vlade i obećao američku potporu vladi jedinstva, priopćila je Bijela kuća.

Irački predsjednik Fuad Masum u ponedjeljak je dao mandat Haideru al-Abadiju da sastavi novu vladu čemu se protivi dosadašnji prijelazni premijer Nuri al-Maliki koji smatra da mu pripada ta funkcija.


"Imenovani premijer izrazio je namjeru brzo krenuti prema formiranju široko utemeljene, vlade jedinstva sposobne suprotstaviti se prijetnji Islamske države Iraka i Levanta i izgraditi bolju budućnost za Iračane iz svih zajednica", rekla je Bijela kuća u priopćenju o telefonskom razgovoru.

"Potpredsjednik je prenio čestitke predsjednika Obame i ponovio njegovu predanost punoj potpori novoj i jedinstvenoj iračkoj vladi posebice u njezinoj borbi protiv ISIL-a", rekla je.

Njih dvojica su se dogovorili ostati u kontaktu u nastavku procesa formiranja vlade, rekla je Bijela kuća.

Maliki se ne da smijeniti

 Irački je predsjednik u ponedjeljak imenovao novog premijera koji će označiti kraj osmogodišnje vladavine Nurija al-Malikija, ali taj veteran odbija otići, a na ulice je poslao specijalne snage i stvorio opasnu političku situaciju u Bagdadu.

Washington koji je pomogao postaviti Malikija nakon invazije i svrgnuća Sadama Huseina 2003., čestitao je Haideru al-Abadiju, nekadašnjem Malikijevu suradniku kojega je predsjednik Fuad Masum postavio za Malikijeva nasljednika.

No Malikijeva je stranka Dava tu smjenu proglasila nezakonitom, a Malikijev zet najavio je da će tu odluku sudski pobiti. Washington je Malikija strogo upozorio da ne pokušava silom ostati na vlasti.


Maliki je šijitski musliman i islamist, a nekadašnji ga saveznici u Washingtonu i Teheranu optužuju da je sunitsku manjinu doveo do pobune koja sada prijeti da uništi državu. Čelnici iračkih sunita i Kurda zahtijevaju da Maliki ode, a i mnogi šijiti okrenuli su se protiv njega.

U ponedjeljak je Maliki ozbiljna lica stajao uz člana svoje stranke koji je na državnoj televiziji čitao proglas o nezakonitosti Abadijeva imenovanja, ali sam nije komentirao odluku o smjeni.

Ustavni sud: Maliki može formirati vladu

Irački ustavni sud presudio je u ponedjeljak da je blok šijitskog premijera Nurija al-Malikija najbrojniji u parlamentu, što znači da on može ostati na svojem položaju i formirati vladu. Predsjednik Fuad Masum, po ustavu, mora sada zatražiti od Malikija da formira novu vladu u Iraku.

Maliki, koji je bio prijelazni predsjednik vlade nakon izbora u travnju koji su završili s nejasnim ishodom, odbacio je poziv koji su uputili i suniti i Kurdi, ali i neki od njegovih saveznika kao i Iran, da odstupi kako bi ostavio prostora osobi koja bi bila manje kontroverzna.

Članovi Malikijevog parlamentarnog bloka kazali su u ponedjeljak da irački predsjednik sada mora zatražiti od Malikija da formira novu vladu ili će u protivnom kršiti ustav.


Govoreći nakon što je državna televizija objavila sudsku presudu, Mahmud al Hasan rekao je za Reuters: "Po toj presudi predsjednik mora zatražiti od našeg kandidata Nurija al-Malikija da formira vladu ili će se staviti u opasnu poziciju kršenja ustava".

Maliki najavio tužbu

Maliki je u nedjelju u nenajavljenom govoru izjavio da će podnijeti tužbu protiv novog iračkog predsjednika Masuma zbog "očitog kršenja ustava", javile su svjetske agencije.

"Danas ću na Saveznom sudu podnijeti tužbu protiv predsjednika", rekao je Maliki u izjavi koju je prenijela državna televizija.

Nakon tog govora, u nedjelju navečer, posebne policijske snage lojalne Malikiju rasporedile su se na strateškim položajima u Bagdadu.

Maliki, čija je koalicija na izborima u travnju osvojila najviše zastupničkih mjesta, optužuje novog predsjednika Masuma da nije imenovao premijera iz najvećeg bloka u parlamentu do nedjelje, kada je istekao rok za to.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak da je formiranje iračke vlade ključno za stabilnost i zatražio od Malikija da dodatno ne zaoštrava političke tenzije.

"Proces formiranja vlade ključan je u smislu održive stabilnosti i mira u Iraku, i mi se nadamo da Maliki neće uskomešati situaciju", rekao je Kerry. "Jedna stvar koju svi Iračani moraju znati, to je da će biti vrlo malo međunarodne potpore bilo čemu što nije u skladu s legitimnim ustavnim procesom koji je na snazi i na kojem se sada radi", rekao je Kerry u Sydneyu.


Jedan je visoki irački dužnosnik kazao da je presuda po kojoj će Maliki služiti treći mandat "vrlo problematična".

"To će učiniti situaciju vrlo, vrlo kompleksnom", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Kritičari kažu da je Maliki autoritarni vladar koji se može usporediti sa Sadamom Huseinom.

Pročitajte više