Lavinu pokrenuo ogromni komad leda s glečera: U Nepalu poginulo najmanje 11 alpinista, čak 38 nestalih?

SPASILAČKI timovi nastavljaju potragu za alpinistima koje je tijekom vikenda na putu do nepalskog vrha Manaslu (8,163 metra) zatrpala lavina. Prema najnovijim informacijama koje prenosi CNN, najmanje je 11 osoba poginulo.

Jučer su potragu za nestalim alpinistima spasilačkim timovima otežavali loši vremenski uvjeti. Prema informacijama iz spasilačkih timova, nestalima se smatra čak 38 alpinista, ali francuske službe su tu brojku i više nego prepolovile - tvrde da ih je 15, ali i sami kažu da je točnu brojku nemoguće znati. Među poginulim alpinistima su četiri Francuza, a još najmanje trojica ih se smatraju nestalima. U lavini su smrtno stradali i alpinisti iz Njemačke i Španjolske te nepalski šerpa.

Lavina se pokrenula na uobičajenom penjačkom putu na Manaslu, na visini od 7.400 metara, te pokosila alpinističke kampove. Jedan od preživjelih alpinista, Glen Plake, ispričao je kako je u kampu 3 bilo 25 šatora i kako su svi uništeni, dok je u kampu 2 od lavine stradalo 12 šatora. Plakea je lavina niz planinu vukla oko 300 metara, pri čemu mu je ozlijeđeno oko te je izgubio nekoliko zuba. Među nestalima je čak i Plakeov prijatelj s kojim je dijelio šator.

Vjeruje se kako je lavinu pokrenuo ogromni komad leda, površine šest do sedam nogometnih igrališta, koji se odvojio s glečera koji se nalazi ponad alpinističkog kampa.

Pročitajte više