Milat: Antifašisti nikad neće odustati od imenovanja ulice po Prvom splitskom partizanskom odredu

Foto: FAH

GRADONAČELNIK Splita Ivo Baldasar i predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat danas su, u povodu 73. godišnjice ubojstva 26 pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda, položili vijence na spomen obilježje u splitskom naselju Sućidar, odakle je 11. kolovoza 1941. godine odred dragovoljaca krenuo u antifašističku borbu.

Vijenac je položio i Slaven Žužul, predsjednik Radničkog nogometnog kluba Split, pošto su među stradalim pripadnicima Prvog splitskog partizanskog odreda bili i nogometaši tog kluba.

Obraćajući se nazočnima, Milat je izrazio žaljenje što na jučerašnjoj sjednici splitskog gradskog vijeća nije prihvaćen prijedlog da se u naselju Mejaši jedna ulica imenuje po Prvom splitskom partizanskom odredu. "Mi antifašisti nikad nećemo odustati od toga da Split dobije ulicu imenovanu po Prvom splitskom partizanskom odredu“, rekao je.

Za povlačenje prijedloga glasovalo je 27 vijećnika

Splitsko Gradsko vijeće jučer je s dnevnog reda povuklo prijedlog da se u naselju Mejaši imenuje ulica po Prvom splitskom partizanskom odredu, uz obrazloženje kako je o takvim temama potrebna temeljita rasprava radi izbjegavanja ideoloških podjela u Splitu. Za povlačenje prijedloga glasovalo je 27 od ukupno nazočnih 28 vijećnika, dok je jedan bio suzdržan.

Milat je izjavio kako je nezadovoljan i vijećnicima HDZ-a i vijećnicima SDP te svim drugim vijećnicima koji su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća glasovali za povlačenje prijedloga o imenovanju ulice u naselju Mejaši po Prvom splitskom partizanskom odredu.


"Žao nam je što se to pokušava riješiti nekakvim kompromisom jer kompromisa ne može biti. Ulice ili ima ili nema, ne može je malo biti a malo ne biti", rekao je Milat ocijenivši kako je konsenzus oko tog pitanja "praktično nemoguć".

Zamoljen da prokomentira takva Milatova stajališta splitski gradonačelnik Baldasar rekao je kako je to "mišljenje gospodina Milata koji je član SDP-a".

"Ja osuđujem ekstremizam i sa jedne i sa druge strane koji nas razdvaja i čini ovome narodu štetu", izjavio je Baldasar.

"Potreban nam je konsenzus oko imena ulica"

Na upit novinara je li Josip Milat ekstremist "s lijeve" strane, Baldasar je odgovorio niječno rekavši kako Milat može izraziti svoje mišljenje ali "nažalost ima puno ekstremnijih".

"Ne mislim na prof. Milata, on može biti nezadovoljan, ali ja ne smatram da je s pravom", dodao je Baldasar. Rekao je kako se Milat već petnaestak godina pismeno obraća gradskim upravama tražeći imenovanje ulice po sudionicima antifašističke borbe ali mu nitko nije odgovorio.

"Do sada sam imao kritike sa 'desnice' a sada se mogu pohvaliti da imam kritike i sa ekstremne "ljevice", tako da sam ja vjerojatno jedini koji je uspio ujediniti ekstremnu ljevicu i ekstremnu desnicu", kazao je splitski gradonačelnik.


Osvrćući se na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj je skinut prijedlog o imenovanju ulice po Prvom splitskom partizanskom odredu, Baldasar je rekao kako se stvar razvijala tako da ju je morao uvažiti jer bi se u protivnom razvila polemika koja bi bila nepoželjna za Split.

"Želio sam to zaustaviti jer to ne treba niti Splitu niti građanima Splita. Potreban nam je konsenzus oko imena ulica jer bi to bio znak za ekstremiste i sa jedne i sa druge strane da se možemo dogovoriti i pri tomu se uvijek mora računati na određenu razinu kompromisa", kazao je Baldasar.

Naglasio je da kao gradonačelnik, bez obzira što je član SDP-a, mora razmišljati o svim građanima i građankama te da mu je važnija pomirba nego nastavak nesporazuma.

Sudionici polaganja vijenaca na spomen obilježju Prvom partizanskom odredu u splitskom naselju Sućidar položit će vijence i u mjestu Košute kod Trilja te u Raduši kod Sinja, gdje su strijeljani zarobljeni pripadnici Splitskog partizanskog odreda.

 

Pročitajte više