Mračna tajna zgrozila Nizozemsku: Crkva kastrirala dječake kako bi ih "izliječila" od homoseksualnosti

NAJMANJE deset dječaka i mladića u dobi ispod 21 godine Katolička crkva je kirurški kastrirala kako bi ih "oslobodila homoseksualnosti". Ova zastrašujuća spoznaja tek je sada izašla na vidjelo, iako su se zločini događali prije više od 60 godina, piše britanski Telegraph.

Novi detalji i dokazi o kastracijama tijekom 1950-ih godina izašli su na vidjelo nakon što su se u javnosti pojavile kritike zbog činjenice da takva zlostavljanja nisu bila uključena u službenu istragu o seksualnim zlostavljanjima u nizozemskoj rimokatoličkoj Crkvi, koja je pokrenuta prošle godine.

Joep Dohmen, novinar-istraživač, koji je razotkrio "slučaj Heithuis" (nazvan prema jednoj od žrtava zlostavljanja) vjeruje kako je broj zlostavljanih dječaka još već i tvrdi da je pronašao još najmanje devet žrtava. "Žrtva u najviše slučajeva žele ostati anonimne, a vjerujem kako će istraga potvrditi da ih je bilo još nekoliko desetaka. Pitanje je samo, hoće li ti dječaci, odnosno sada već odrasli muškarci, biti spremni pričati o zločinu", izjavio je Dohmen.

Kastrirani jer su govorili istinu

Henk Heithuis optužio je Katoličku crkvu u Nizozemskoj 1956. godine za seksualno zlostavljanje, nakon čega su dvojica svećenika optužena. Ipak, umjesto da ga smjeste u bolnicu, tada 21-godišnjeg Heithuisa poslali su na liječenje u katoličku psihijatrijsku bolnicu. Tamo je, kako tvrde svećenici, bio kastriran na vlastiti zahtjev, iako nigdje ne postoji službena napisana potvrda.

Iz pouzdanih izvora novinar je doznao kako se kastracijom dječake "liječilo od homoseksualnosti", ali i kažnjavalo u slučaju da Crkvu i svećenike optuže za seksualno zlostavljanje.

Ubrzo nakon otkrivanja prvog slučaja, sa svojim se svjedočenjima pojavilo još 10 osoba. Ipak, sve njihove priče i dokazi koje su imali u službenoj su istrazi protiv Crkve potpuno zanemareni, zbog čega je u javnosti došlo do vala nezadovoljstva i kritika.

Pročitajte više