Mrsić najavio borbu protiv rada na crno, Sever: Toga će biti sve dok se gospodarstvo ne pokrene

Foto: Hina

U MINISTARSTVU rada i mirovinskog sustava predstavljen je projekt 2014. - godina borbe protiv rada na crno.

Ministar Mirando Mrsić rekao je da rad na crno nije samo neprijavljivanje zaposlenih, već i isplata plaće na crno, nepoštivanje rednog vremena čime ti poslodavci postaju nelojalna konkurencija. Naglašava kako je u borbi s time potreba pomoć svih socijalnih partnera.

"Pozivam i poslodavce i sindikate da nam se pridruže u ovoj akciji, jasno i nevladine udruge s jednim ciljem. Da se rad poštuje, da se rad plaća i da se rad cijeni, a sve da sve one, koji love u mutnome i pokušavaju izvrdati zakone, otkrijemo i sankcioniramo jer rad na 'crno' šteti svima."

Mrsić kaže da dinamizacija tržišta rada ne smije biti isprika za zloupotrebu kršenja prava radnika. Projekt je zamišljen u tri dijela: Preventivne akcije, mjere za suzbijanje rada na crno i treća represivna razina, odnosno inspektorat rada.

Mrsić je najavio da inspektorat neće više raditi po prijavama već sustavno te kako rad na crno podjednako šteti radnicima, poslodavcima i društvu.

"Cilj ove Vlade je urediti tržite rada. Osnovni cilj je da se rad i radnika cijeni i poštuje, a s druge strane to će omogućiti poslodavcima da posluju na jednakoj razini i da nema onih, koji love u mutnome. Neisplata plaća, isplata minimalca, a ostatak 'ispod stola', nepoštivanje radnog vremena, neprijavljivanje radnika, sve je to nelojalna konkurencija, koja šteti gospodarstvu, državi i radnicima koji su zaposleni na taj način."

Mrsić je najavio otvaranje telefonskog broja za prijave slučajeva i rekao da su sindikati dali podršku ovome ali zbog povlačenje iz pregovora o ZOR-u ne sudjeluju u projektu. Naglašen je i nedostatak 40-50 inspektora, ali nije predviđeno zapošljavanje novih, već reorganizacija.

Također, u novom ZOR predviđeno je da se pooštre kazne za prekršitelje. Inače, od 1. siječnja od kada su na terenu, inspektori su otkrili tri osobe zaposlene na crno, ali točni podaci će biti poznati naknadno.

Sever: Rad na crno će cvijetati sve dok se gospodarstvo ne pokrene

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je danas da će se sindikati odazvati na sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), ali će ostati pri svojim "prepoznatljivim i argumentiranim stavovima".

Komentirajući Mrsićevu izjavu o 2014. kao godini borbe protiv rada na crno, Sever je rekao novinarima da će rad na crno cvjetati sve dok se gospodarstvo ne pokrene, a u vezi Mrsićeve najave da će do drugog čitanja ZOR-a potaknuti postroženje kazni za poslodavce koji zapošljavaju na crno i sastati se sa socijalnim partnerima, ustvrdio je da su sindikati prekinuli dijalog jer nije imao nikakvog smisla.


Jasno se vidjelo da u pregovorima o izmjenama ZOR-a Ministarstvo gura već gotova rješenja i da se ne slušaju sindikalni argumenti, kazao je.

"Što će biti između dvaju čitanja prijedloga novog ZOR-a vidjet ćemo. Mi nismo krenuli u pripreme općeg štrajka radi štrajka, nego su pripreme za štrajk i rezultat izjašnjavanja članova takvi da od nas traže da poduzmemo sve kako bi spriječili donošenje takvog zakona", rekao je.

Napomenuo je da sindikati nisu protiv nastavka razgovora, no otkad su prekinuti pregovori nije se pojavila nikakva inicijativa iz Ministarstva.

"Mi smo prvi puta dobili informaciju da se priprema nekakav razgovor na sjednici saborskog Odbora za rad gdje je Mrsić rekao da će sindikatima uputiti pisani poziv", naglasio je Sever dodavši kako će se sindikati odazvati pregovorima.

Ustvrdio je da su sindikalna stajališta o izmjenama ZOR-a argumentirana i prepoznatljiva, dok ni ministar niti poslodavci nemaju nikakvih jasnih argumenata za ono što guraju. "Vidjet ćemo jesu li u stanju razgovarati na razni argumenata ili na razini sile i većine ruku u Saboru", kaže Sever.

Ako će ići s pozicije sile nama ne preostaje ništa drugo nego uzvratiti istom mjerom, i to ne samo vezano uz mogući opći štrajk nego i uz neke druge mjere kojima bismo kaznili vlast za njezino ponašanje prema radnicima, poručio je Sever.

Pročitajte više