Najveći slučaj krađe podataka: Sud u SAD-u podigao optužnice protiv petorice hakera

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

ČETVORICA Rusa i Ukrajinac optuženi su u SAD-u za krađu brojeva više od 160 milijuna kreditnih kartica. Tužitelji tvrde da je to kod nekih korporacija rezultiralo gubitkom od nekoliko stotina milijuna dolara, javlja RT.

Petorka je optužena jer su se udružili u hakersku organizaciju koja je tijekom sedam godina ulazila u računalne mreže desetak američkih i internacionalnih korporacija. Podatke koji su prikupljali prodavali su preprodavačima koji su to kasnije nudili drugim osobama ili organizacijama. Kupci su dekodirali podatke te su izrađivali kreditne kartice preko kojih su podizali novac i kupovali robu.

Optuženi su Vladimir Drinkman, Aleksandar Kalinjin, Roman Kotov i Dmitrij Smilijantes iz Rusije, te Mikhail Rytikov iz Ukrajine. Kao glavne hakere tužitelji su izdvojili Drinkmana i Kalinjina. Oni su probijali zaštitu na mrežnim sustavima kompanija dok je Kotov prikupljao podatke, a Rytikov je osiguravao anonimne usluge web hostinga. Smilijantes je bio zadužen za informiranje o prodaji.

Među kompanijama u koje su hakeri ulazili nalaze se NASDAQ, Visa Inc., 7-Eleven Inc, belgijska banka Dexia i drugi. Svima se stavlja na teret da su se urotili kako bi počinili prijevaru, dok su Rusi optuženi i za neovlašten pristup računalnim mrežama.

Pročitajte više