Ne plaća koncesiju, a ogradu podigao ilegalno: Kerumov šef kampanje okupirao Matejušku

Foto: Ne damo Matejušku (Facebook)

"NE DAMO Matejušku", poručilo je putem društvenih mreža gotovo tri tisuće mladih Splićana koji će se u subotu u 21 sat okupiti na prosvjedu protiv okupacije javnog prostora.

"Dosta je bilo internet revolucija, Facebook stranica prosvjeda koji su ostali na 'lajkovima' i privatnog interesa nauštrb javnog. Ovu subotu dođite kao i svaku drugu u grad. Dođite sa svojom bocom vina, pive ili soka, te se suprotstavimo uzurpiranju Matejuške... Dođite jer ćemo svi zajedno gospodinu Karamanu vratiti puni iznos koji je platio za mjesec dana korištenja Matejuške, a to je nula kuna, i uzeti ono što je naše!", stoji u pozivu na prosvjed kojeg je Splićanima uputila udruga SplitAktiv.

Cijeli Split, naime, već danima bruji o okupaciji lučice Matejuška od strane firme Karaman d.o.o. Radi se o firmi Damira Karamana, koji je bio šef izborne kampanje Željka Keruma na lokalnim izborima 2009. Šurovanje s Kerumom Karamanu je očigledno osiguralo popriličan politički utjecaj u Splitu, kojeg nije izgubio ni do danas.

Ilegalno digao kafić uz more, a za koncesiju ne plaća ni kunu

Kako drugačije objasniti činjenicu da je Matejušku, inače omiljeno večernje okupljalište mladih u Splitu, Karaman zauzeo praktički ilegalno i - besplatno! Karaman je na Matejuški podigao videozid, instalirao stolove i šank, te otvorio "navijačku zonu". I sve to skupa bez dozvole grada. Dozvolu za otvaranje "navijačke zone" na Matejuški bez plaćanja ikakve naknade Karaman je dobio tek od Splitsko-dalmatinske županije, koja nije uopće ovlaštena za sklapanje ovakvih aranžmana.

Koncesiju nad lučicom u Matejuški, naime, drži Športsko ribolovno društvo Lubin. Koncesiju nad Matejuškom, koja je pomorsko dobro, ŠRD Lubin dobio je od Splitsko-dalmatinske županije. Karaman je tu uočio šansu da zaobiđe organe Grada Splita pa se obratio direktno društvu Lubin.



Od njih je Karaman tražio, i dobio, dozvolu za postavljanje videozida na prostoru Matejuške. Iz ŠRD Lubin Karamanu, međutim, nisu mogli dati dozvolu da ogradi javni prostor na Matejuški, postavi na ulaz zaštitare i građanima Splita onemogućava slobodan prolaz i/ili unošenje vlastitog pića na Matejuški. Pa je Karaman, kako se vidi iz dokumentacije koju je objavio Splitski portal, to učinio na svoju ruku.

Komunalno redarstvo: Karaman nema dozvolu od grada

Usput je Karaman ogradio i prostor Matejuške koji nije pod koncesijom ŠRD Lubin. A upravo taj javni prostor, južna strana mula koja uključuje zidić i skalinadu, tradicionalno je večernje okupljalište Splićana u ljetnim mjesecima. Špiro Cokarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita, potvrdio je da Karaman od grada nije dobio dozvolu za korištenje Matejuške.


"Po utvrđivanju neovlaštenog korištenja dijela prostora, komunalno redarstvo Grada je sačinilo zapisnik, izreklo mandatnu kaznu i izdalo nalog za uklanjanje nelegalno postavljenih predmeta. Ipak, događanje na Matejuški je, uvidom u dokumentaciju, prijavljeno i policiji kao javno okupljanje, uz predviđene mjere osiguranja zaštitarima, redarima i vatrogascima", ističe Cokarić.



Baldasarova zamjenica: Ovo je apsurd

Da se radi o potpuno apsurdnoj situaciji u kojoj je Karaman ilegalno zaposjeo javni prostor, u svom reagiranju ističe Aida Batarelo, zamjenica gradonačelnika Splita Ive Baldasara.

"Grad Split nije izdao nikome dozvolu za korištenje Matejuške u vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, a po utvrđivanju neovlaštenog korištenja dijela prostora, komunalno redarstvo Grada je sačinilo zapisnik, izreklo mandatnu kaznu i izdalo nalog za uklanjanje nelegalno postavljenih predmeta. Što se pak tiče davanja u zakup javnih površina za 'navijačku zonu' tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, Grad je ponudio u tu svrhu parkiralište na Zvončacu, ali za taj prijedlog zainteresiranih nije bilo", kaže Batarelo.

Baldasarova zamjenica ističe kako je "činjenica da Grad Split nema isključivu nadležnost nad tim područjem, a ova situacija zorno prikazuje apsurdnost stanja u kojem Grad nema ovlasti upravljati cijelom svojom obalom te još jednom potvrđuje koliko je gradonačelnik bio u pravu kada je zatražio promjenu statusa Splita i veće nadležnosti Grada nad svojim resursima".

Pročitajte više