Objavljen međunarodni natječaj za dogradnju Opće bolnice Pula

Foto: Wikipedia

KLIKOM "miša" na Elektroničkom glasniku javne nabave Republike Hrvatske danas su ministar zdravlja Rajko Ostojić, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić objavili međunarodni javni natječaj za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje pulske bolnice.

Opća bolnica kao naručitelj radova time je uputila poziv na nadmetanje hrvatskim i europskim građevinskim tvrtkama s obzirom da će natječaj biti objavljen u Narodnim novinama i Službenom listu Europske unije, TED-u.

"Riječ je o zahtjevnom projektu, procijenjene vrijednosti 470 milijuna kuna bez PDV-a, a planirani je rok za dovršetak gradnje 36 mjeseci od uvođenja izvoditelja radova u posao", istaknula je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Irena Hrstić. Međunarodni natječaj bit će otvoren 60 dana, nakon čega će započeti dvomjesečni rok za izbor izvođača radova.

"Stanovnici Istre dugo su čekali taj trenutak. Mi smo prije dvije godine obećali da ćemo realizirati ovaj projekt i ostvariti taj san. Nadam se da ćemo uskoro postaviti i kamen temeljac, a za tri godine pustiti u bolnicu u funkciju", rekao je ministar Ostojić i izrazio uvjerenje da će to biti jedan od većih građevinskih poduhvata u ovome djelu Europe.

"Bit će to, nema sumnje, moderna zdravstvena ustanova 21. stoljeća pod jednim krovom, koja će biti zrcalna slika hrvatske medicine 21. stoljeća", poručio je Ostojić.

Podsjetio je kako je u predizbornoj kampanji govorio da su trenutno u Hrvatskoj ključne dvije bolnice, pulska i KBC Rijeka koji ide u privatno-javno partnerstvo. Upravo prema tim bolnicama, drži on, u zadnjih stotinu godina vladari su se ponašali maćehinski.

Ustvrdivši kako je riječ o iznimno važnom županijskom i nacionalnom projektu koji se priprema već desetljećima, a sada konačno poprima stvarne obrise, istarski župan Valter Flego kazao je kako je danas povijesni dan za Istru.

"Nakon punih deset godina bitke s tehničkim, ekonomskim, pa čak i političkim problemima, jasno je da nova bolnica postaje izvjesna i bliska", istaknuo je Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako se radi o projektu od nacionalnog značaja, te je stoga izrazio uvjerenje kako će se novom bolnicom, vrijednim liječnicima i medicinskim osobljem unaprijediti standard zdravstvene zaštite u Puli, s kojom danas stanovnici Pule i Istre ne mogu biti zadovoljni.

Bolnica se gradi s dvama kreditima - 300 milijuna kuna kod Erste banke, koji ima i državna jamstva, dok drugih 300 milijuna treba stići iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je, ne dočekavši namjenska sredstva Europske investicijske banke, najavila iz svojih rezervi poduprijeti pulski projekt. Za opremanje bolnice potrebno je dodatnih dvjestotinjak milijuna kuna.

Nova pulska Opća bolnica imat će kapacitet od 600 kreveta, a bolnički kompleks izrast će iz dviju najmlađih zdanja u krugu stare bolnice - zgrade ginekologije koja je useljena 1979. i zgrade dijagnostike iz 1992.

Pročitajte više