Opet jačaju tenzije između Makedonaca i Albanaca: 22 ozlijeđenih i 18 privedenih u novom sukobu u Skoplju

Foto: AFP

NAKON intervencije policije prosvjednici su oštetili više vozila u Skoplju te demolirali nekoliko objekata.

Više osoba ozlijeđeno je u sukobima koji su izbili tijekom prosvjeda nekoliko stotina mladih koji su prosvjedovali zbog jučerašnjeg napada na grupu albanskih mladića u Skoplju, javio je dopisnik agencije Anadolija. Više stotina ljudi mirnom je šetnjom izrazilo prosvjed zbog napada na grupu albanskih mladića, a nakon dolaska pred zgradu makedonske vlade prosvjednici su počeli bacati kamenje prema pripadnicima snaga sigurnosti.

Sve počelo napadom na srednjoškolce

Associated Press javlja da je u nasilju ozlijeđeno 22 ljudi, uključujući 13 policajaca.

Nasilje su započeli Makedonci u petak navečer, ljutiti zbog imenovanja albanskog ministra obrane Talata Xhaferija koji je 2001. bio zapovjednik pobunjenika u sukobu s Makedoncima. Kako javlja agencija Anadolija, skupina Makedonaca napala je albanske srednjoškolce koji su nakon napada hospitalizirani. Uslijedili su prosvjedi ispred makedonskog parlamenta, ali i odgovor albanske strane. Međutim, i jedna i druga strana sukobile su se samo s policijom, ali ne i međusobno.

Uhićeno je ukupno 18 ljudi, od kojih petero maloljetnih.

Analitičari smatraju opasnim međuetničke sukobe u Makedoniji koja bi nakon jučerašnjeg posjeta predstavnika Europske unije i okončanja političke krize mogla zapasti u novo krizno razdoblje.

Pročitajte više