Otkrio krivca za pad industrije: Za sve je krivo hladno ljeto, nisu se palile klime niti pila osvježavajuća pića

Screenshot: HRT

U EMISIJI Otvoreno na programu HRT 1, večeras se raspravljalo o gospodarskoj i industrijskoj situaciji u kojoj se Hrvatska trenutačno nalazi.

O stanju u hrvatskoj industriji raspravljali su HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, SDP-ov Ivo Jelušić, ORaH-ov Davor škrlec i Vuk Vuković sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

"Slabo" ljeto krivo za pad industrije

Pad industrijske proizvodnje za 4,2 posto u kolovozu Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, veže uz umjerene temperature ovog ljeta. Manje se palila klima, manje su se konzumirala pića kao osvježenje, istaknuo je.

Krištof je istaknuo kako su druge grane rasle ili stagnirale, navodeći primjer prerađivačke industrije koja je ostala na istoj razini, dok su duhanski proizvodi i tekstil rasli.

Milošević: Rezultati izvoza su fiktivni

Milošević je ustvrdio kako hrvatska industrija pada općenito te kako to nije vezano uz vremenske prilike. Istaknuo je i kako su okolne zemlje s kojima bismo se trebali uspoređivati, kao što su Mađarska, češka i Slovačka, zabilježile rast. Naveo je i kako je industriji potrebna stabilna investicijska klima, upravljanje troškom kapitala te razvijanje tržišta. Osvrćući se na podatke o rastu izvoza koje je prezentirao premijer Milanović, rekao je kako su fiktivni i da se radi isključivo o promjeni metodologije.

Jelušić: HDZ-u smetaju pozitivni pokazatelji


Ivo Jelušić istaknuo je kako je za vrijeme mandata Vlade ostvaren rast izvoza te pad nezaposlenosti.

"Imali smo nekoliko mjeseci uzastopno rast. Ajmo čekati cijelu godinu, nemojmo žuriti. Trendovi pokazuju da dolazi do oporavka. Prošle godine je 218.000 ljudi sa Zavoda za zapošljavanje našlo posao, zaposlilo se. Kad se i pozitivna stvar dogodi, HDZ-u to smeta jer nisu na vlasti, a da su na vlasti to bi im bilo dobro", naglasio je Jelušić.

Škrlec je upozorio kako se postojeći problemi ne mogu riješiti na uobičajen način te kako su potrebne nove metode.

"Treba ulagati u inovaciju, mala i srednja poduzeća, koja su prilagodljivija", komentirao je.

Milošević: Dečki na vlasti uveli porezni ringišpil

Milošević je oštro kritizirao fiskalnu politiku SDP-a.

"Mene zapanjuju trendovi. Sposobnost zamjenjivanja teza kod SDP-a je nevjerojatna, građani žive sve teže, gospodarstvo je na dnu. Dečki na vlasti uveli su porezni ringišpil, ne zna se kad će netko iz vlade uvesti neki novi porez", smatra Milošević.

Jelušić se složio kako već dvije i po godine nema rasta, ali upozorio je da već sedmu godinu nema gospodarskog rasta. Rekao je kako imamo pad od 12,5 posto BDP-a, a kako je HDZ zaslužan za 10 posto tog pada.

Škrlec: Još ne znamo što i kako s industrijom


ORaH-ov Škrlec je, komentirajući industrijsku strategiju, rekao kako je to "krasan analitički dokument u kojemu se zaključuje da ne znamo što i kako".

"Trebalo je uvesti neke druge strategije, nisko ugljičnu strategiju i onu održivog razvoja, iz toga bi se izvodila industrijska i razvojna strategija i specijalizacija", smatra on.

Milošević se obrušio na Milanovićev posjet SAD-u i na ono što je nazvao "uništavanjem domaće industrije".

"Premijer je u SAD-u umjesto da spašava domaću industriju. Vlada doprinijela propasti industrije. HDZ je ostavio iza sebe fondove gospodarske suradnje, koji se ne koriste. Obama je spašavao američku automobilsku industriju, a Hrvatska ne spašava Gredelj", istaknuo je.

Vuković: Sprega lokalnih poduzetnika i političara



Vuković se osvrnuo na odnos između korupcije na lokalnoj razini i nerazvijenosti. Istaknuo je kako je s rastom sprege između poduzetnika i političara izglednije da političari ponovno osvoje vlast. S druge strane, što su poduzetnici bliže samoupravi, pokazuju rezultati Vukovićevog istraživanja, to bolje žive.

Jelušić i Milošević složili su se kako je potrebna reforma javne uprave, koja po koči mnoge stvari.


Vuković je napomenuo kako se ekonomsku struku nedovoljno konzultira te kako je u SAD-u i Velikoj Britaniji situacija drugačija.

Jelušić: Nije smetalo kad je Sanader INA-u prodao

Odgovarajući na Miloševićeve kritike usmjerene spram Milanovićevog posjeta SAD-u, Jelušić se oštro osvrnuo i na Ivu Sanadera.

"Zadaća premijera je da osigura ulaganja! Nije vam smetalo kad je HDZ-ov premijer sjedio po restoranima i prodavao INA-u, tada niste dizali glas".
 

Pročitajte više