Pronađeni biološki roditelji "plavog anđela", djevojčice Marije pronađene u naselju grčkih Roma

Foto: hamogelo.gr

DNK ANALIZA pokazala je kako su biološki roditelji misteriozne plavokose djevojčice Marije, pronađene među Romima u Grčkoj proteklog tjedna, Saša i Atanas Rusev, par bugarskih Roma. Sad je u tijeku istraga je li majka prodala dijete, što je zločin za koji je predviđena zatvorska kazna.

Romski par za koji se pokazalo da su roditelji plavokose djevojčice živi u Bugarskoj i kažu kako se djevojčica rodila tijekom njihova boravka u Grčkoj, ali je kad je bila stara sedam mjeseci nisu mogli povesti sa sobom u Bugarsku. Tvrde kako nisu prodali djevojčicu već su je dali na brigu ženi koja je rekla da mogu doći po nju kada žele. Bugarske vlasti paru na teret stavljaju upravo trgovanje djecom tijekom boravka u inozemstvu.

"Analiza DNK pokazala je da je Saša Ruseva biološka majka djevojčice nazvane Maria", rekao je novinarima šef policije Svetlozar Lazarov. "Pokazala je i da je otac Atanas Rusev", dodao je.

Ruseva i njezin 37-godišnji muž roditelji su još devetero djece u dobi od dvije do 20 godina, žive selu Nikolaevu, 28 kilometara istočno od Sofije, u krajnjem siromaštvu, u blatnoj straćari koja nema ni cijeli krov. "Svi živimo u jednoj prostoriji, muž, ja i sva djeca", rekla je Ruseva novinarima u četvrtak navečer, a u rukama je držala golo dijete, dvogodišnjega Atanasa.

Bugarski istražitelji sad pokušavaju otkriti je li majka, 35-godišnja Saša Ruseva prodala dijete u Grčkoj. Ona to opovrgava i kaže da je sedmomjesečnu djevojčicu 2009. ostavila u Grčkoj u kojoj je radila kao beračica maslina jer se nije mogla brinuti za nju i morala se vratiti u Bugarsku.

Taj je slučaj ponovno pokazao u kakvim uvjetima žive bugarski Romi, uglavnom u siromaštvu, nepismeni i marginalizirani. Procjenjuje se da u Europi živi deset milijuna Roma, jedne od najstarijih europskih manjina. Vijeće Europe koje nadgleda poštovanje ljudskih prava, smatra da je diskriminacija Roma najčešća od svih diskriminacija.

"Vole je i brinu se o njoj kao o svom djetetu"

Romski par optužen za otmicu tajanstvene plavokose i plavooke četverogodišnjakinje prozvane "plavim anđelom", u ponedjeljak je na sudu rekao kako im je biološka majka svojevoljno predala dijete jer se nije mogla brinuti za nju. Prilikom davanja iskaza pred istražnim sudcem u Larissi kazali su da im je dijete bilo povjereno nakon rođenja. DNK analiza je sad potvrdila navode da su pravi roditelji djevojčice također Romi, ali iz Bugarske.


Par kod kojeg je Marija pronađena je optužen i za "ishođenje lažnih isprava" - lažnog rodnog lista djeteta predanog općini u Ateni. Policiji nije sumnjiva samo plavokosa djevojčica već i dokumenti ostale djece koju su pronašli kod para. Odvjetnik uhićenog para, Kostas Katsavos kazao je za Reuters kako je Maria posvojena uz pristanak njene biološke majke. Priznaje kako je proces posvajanja nelegalan, no navodi i kako će biološka majka potvrditi priču romskog para. "Vole je i brinu se o njoj kao o svom djetetu", kazao je Katsavos.

Podsjećamo, plavokosa djevojčica pronađena je proteklog četvrtka u romskom naselju koje se nalazi blizu grada Larisse. Policijski službenici koji su tražili oružje i drogu u naselju uočili su plavokosu djevojčicu koja ne liči na par s kojim je bila. Nakon provedenog DNA testiranja potvrđeno je da joj to nisu biološki roditelji.

Podsjetila na slučaj Madeleine McCann

Marijin je slučaj mnoge podsjetio mnoge na nestanak trogodišnje Britanke Madeleine McCann koja je 2007. nestala u Portugalu. Grčki su mediji tu plavokosu i plavooku djevojčicu prozvali "plavim anđelom". Oduzeta je romskome paru, a vlasti su primile više od deset tisuća poziva roditelja kojima je nestalo dijete.

Tisuće poziva stigle su iz cijeloga svijeta, od Sjedinjenih Država do Švedske, ali je potraga ovaj tjedan završila na siromašnome romskome paru iz Bugarske, Saši Rusevoj i njezinu mužu Atanasu Rusevu.

Pročitajte više