Prosvjed otočana zbog ograničavanja broja putovanja po povlaštenoj cijeni: "To je protuustavno"

Foto: Hina

MJEŠTANI otoka Pašmana i Ugljana prosvjedovali su danas u trajektnoj luci Tkon zbog ograničavanja broju odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni.

Mirni prosvjed organizirale su općine Tkon i Pašman zbog uvođenja novog Pravilnika o otočnim iskaznicama koji stupa na snagu 1. siječnja 2015. i prema kojem se otočanima ograničava broj odlazaka na kopno, odnosno jednom dnevno, a svi otočani morat će izraditi i nove iskaznice.

Jedan u nizu prosvjeda

Prosvjedujemo zbog novog Pravilnika o otočnim iskaznicama koji otočane stavlja u podređeni položaj u odnosu na stanovnike s kopna te je kao takav protuustavan, tvrde otočni načelnici.

Načelnik općine Pašman Andro Magić rekao je da je problem je u ograničavanju broju odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni. "Prema novom Pravilniku otočanin, ako radi na kopnu, kada se vrati kući, a htio bi opet na kopno do Zadra ili Biograda, mora plaćati punu cijenu" - rekao je načelnik Magić dodajući kako je ovo samo jedan u nizu mirnih prosvjeda koje će organizirati do 1. siječnja do kada se nada da će se izboriti za svoja prava.

"Ne mogu nam ograničiti broj putovanja, to je neustavno, a drugi problem nam je izrada novih iskaznica i za osobe i za vozila. Ranije su bile samo besplatne vinjete za vozila, a otočani su za sebe morali predočiti osobnu iskaznicu. Izrada novih iskaznica će se morati plaćati i do 200 kuna sa slikama" – dodao je Magić.

"Nama je more cesta, a trajekt jedini prijevoz"


Načelnik Tkona Goran Mušćet tvrdi kako su otočani zakinuti u odnosu na stanovnike s kopna.

"Želimo na simboličan način upoznati javnost u kakvoj se protuustavnoj situaciji nalazimo. Znači, nama je more cesta, a trajekt jedini prijevoz. Drugoga izbora nemamo. Novim pravilnikom nam se želi onemogućiti odlazak na kopno, i to samo možemo ići jedanput. Ne samo mi odrasli, nego što je najvažnije ni djeca" - ističe Mušćet.

Podršku načelnicima pet otočnih općina s Pašmana i Ugljana koji su iskazali nezadovoljstvo i zabrinutost zbog mogućih posljedica primjene Pravilnika o otočnim iskaznicama dao je i Otočni sabor.

Pravilnik je u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju. Ograničavati prijevoz otočana na kopno brojem dnevnih putovanja nije ništa nego pokušaj pretvaranja otoka bližih kopnu u pučinske otoke koji zbog slabije povezanosti s kopnom desetljećima lagano ostaju bez žitelja, kažu uz ostalo u Otočnom saboru.

Pročitajte više