Španjolska duboko u recesiji: Fitch snizio kreditni rejting osam regija, dugoročne prognoze negativne

AGENCIJA Fitch snizila je jučer kreditni rejting osam španjolskih regija, uključujući Madrid, zbog njihove nemogućnosti da osiguraju pristup dugoročnom financiranju, javlja Economic Times.

"Kretanje rejtinga oslikava negativnu ekonomsku i tržišnu situaciju u Španjolskoj koja je rezultirala smanjenjem fiskalnih prihoda. Bit će potrebni dodatni napori da se strukturni fiskalni deficiti regionalnih vlasti smanje, a problem predstavlja i pristup dugoročnom financiranju", navodi se u priopćenju agencije.

Najteže je pogođena sjeveroistočna Katalonija, čiji je dugoročni kreditni rejting snižen za čak dva stupnja na BBB-. Fitch je zadržao negativnu prognozu za sve regije.

Sniženje rejtinga Madrida izazvano je značajnim povećanjem duga u razdoblju od 2010. do 2012. godine, navodi Fitch, dodajući da su "male šanse da će taj dug biti smanjen".

Dugoročni rejting Madrida snižen je na A- sa A, Katalonije na BBB- sa BBB+, Andaluzije na BBB sa A, Asturije na BBB+ sa A, Baskije na A+ sa AA, Kanarskih otoka na BBB sa A, Cantabrije na BBB+ sa A i Murcije na BBB sa A.

Pročitajte više