Središnji odbor HNS-a podržao kandidaturu Vesne Pusić: "Nadamo se da će Čačić i dalje davati svoj doprinos stranci"

Foto: Nenad Dugi/Cropix

SREDIŠNJI odbor HNS-a sazvao je Izborni sabor Stranke za 23. ožujka 2013. godine te je dao punu i jedinstvenu podršku kandidaturi potpredsjednice Vesne Pusić za vođenje HNS-a.

"Time je otvoren kandidacijski postupak koji otvara mogućnost kandidiranja svakom članu HNS-a na način određen Statutom Stranke. Osim potporom Središnjeg odbora, kandidatura se ostvaruje uz podršku 6 županijski organizacija, 2 regionalna saveza ili 10 posto članova Izbornog
sabora. Prijedlozi kandidatura dostavljaju se najkasnije 72 sata prije održavanja Izbornog sabora.

Središnji odbor donio je i zaključke o jedinstvu HNS-a u političkom djelovanju u pripremi Izbornog sabora HNS-a i uspjehu, zajedništvu i podršci članovima koji sudjeluju u izvršnoj vlasti.

Također, izražena je zahvala dosadašnjem predsjedniku Radimiru Čačiću na svemu što je učinio za HNS, kao i rezultatima koje je HNS postigao tijekom razodoblja dok je vodio Stranku prema aktualnoj poziciji u kojoj HNS ima 4 ministra u Vladi RH i Klub od 14 saborskih zastupnika. Članovi Središnjeg odbora izrazili su nadu da će Radimir Čačić i ubuduće dati svoj
doprinos angažmanom u gospodarskoj politici Stranke", priopćeno je iz HNS-a.

U HNS-u tvrde - nema sukoba sa SDP-om

Novinare je zanimalo kakvi su odnosi u koaliciji, s obzirom na neslaganje HNS-ovaca s najavom ministra financija Slavka Linića o rezanju minusa na tekućim računima. "Nema nikakvih sukoba. Normalno je da povremeno dođe do razilaženja u stavovima. Povremeno imamo drugačije mišljenje od onoga koje pojedini ministar iznese, ali to ne znači da smo u sukobu. Nisam dosad vidjela tako dobro funkcionirajuću koaliciju poput ove", poručila je Pusić.

"A da ćemo imati svoju glavu i svoje mišljenje kao što i imamo, normalnog i inteligentnog koalicijskog partnera koji ima svoju glavu i svoje mišljenje, da ćemo o tome uvijek može razgovarati, to je sigurno. Normalno je da imamo svoju glavu i svoje mišljenje, jer to je dobro za koaliciju", navela je potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova.

No, nije sigurno što je povod odlasku Dragan Kovačevića s mjesta čelnog čovjeka JANAF-a, koji je javno izrekao kritiku ministru Liniću rekavši da bi trebao više čitati ekonomsku literaturu. Pusić o tome ništa ne zna, no Kovačević kaže da je besmisleno povezivati njegovu izjavu kao ekonomskog analitičara sa službenim stavom stranke. Smatra da nije pretjerao s kritikom. "Sam na sebe sam ljut što malo čitam", poručuje Kovačević.

I za Vesnu Pusić ta tema nije među prioritetima. "Ne vidim da je to od takve važnosti niti ima uopće dimenzije što znači koordinirani nastup da čovjek kaže neko svoje mišljenje", poručila je Pusić.

"Mi kao koalicijski partneri ovisimo jedni o drugima i nema krize koalicije", rekle je HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. "Ovo je demokracija i trebamo raditi po principu da svatko može reći što hoće", poručila je.

Inače, na Središnji odbor stranke stigao je i Radimir Čačić, no on nije bio raspoložen za izjave.

 

Pročitajte više