Svjetski dan nepušenja u znaku otpora duhanskoj industriji: Hrvati po smrtnosti od raka pluća drugi u Europi

SVJETSKI je dan nepušenja. Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umire čak 6 milijuna ljudi. Pod sloganom "Zaustavimo štetan utjecaj duhanske industrije" danas se i u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan nepušenja. Ministar zdravlja tim je povodom jučer u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje upozorio na zabrinjavajuće trendove vezane uz tu ovisnost te odbacio najave da Vlade razmišlja o ponovnoj dozvoli pušenja u ugostiteljskim objektima.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja je štetan utjecaj duhanske industrije. Posebice njeno nastojanje da zaustavi napore brojnih država u kontroli globalne epidemije pušenja. Verica Kralj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjeća da je i Hrvatska potpisnica Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije koja poziva na sprečavanje uplitanja duhanske industrije u javno-zdravstvenu politiku.

Ministar zdravlja priznaje da se u Hrvatskoj samo na Svjetski dan ukazuje na veliki javno-zdravstveni problem pušenja, ali uvjerava da se u Banskim dvorima nije pregovaralo o promjeni zakona aktualne zabrane pušenja u restoranima i kafićima u prilog većoj zaradi od turizma.

Štoviše, ministar zdravlja Rajko Ostojić ističe, povećan je broj inspekcijskih nadzora ugostiteljskih objekata, a pokušava se i smanjiti prodaja cigareta mlađima od 18 godina kao i indirektna prodaja iz automata koja je trenutno bez kontrole.

"Zabrinjavajuće je da u prvom razredu srednje škole puši svaka peta djevojčica i svaki peti dječak, a da je njih čak 60 posto probalo pušiti"

Posebno zabrinjava što u Hrvatskoj, koja je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi odmah iza Mađarske, svakodnevno puši svaki peti učenik 1. razreda srednje škole, a 60 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu.

"Zabrinjavajuće je da u prvom razredu srednje škole puši svaka peta djevojčica i svaki peti dječak, a da je njih čak 60 posto probalo pušiti. Godišnje od bolesti uzorkovanih pušenjem umire 9.000 naših građanki i građana", istaknuo je Ostojić.

U cijeloj populaciji pušač je skoro svaka treća osoba, a od 30-ak bolesti uzrokovanih pušenjem godišnje umire čak devet tisuća ljudi. U Hrvatskoj je razlog tome nedostatak zdravstvenog odgoja, zaključio je Ostojić, koji bi posebno mlade trebao osvijestiti da je pušenje ključan izlječivi čimbenik bolje javno-zdravstvene slike zemlje.

Pročitajte više