U devedesetoj godini preminuo treći najtraženiji nacist Klaas Faber



U DEVEDESETOJ godini preminuo je treći najtraženiji nacist Klaas Faber, izvijestili su mediji u Njemačkoj. Faber je preminuo u njemačkoj bolnici u Ingolstadtu gdje je živio proteklih godina.

Faber, inače Nizozemac, pobjegao je iz te zemlje nakon što je 1947 godine osuđen za 22 ubojstva židova tijekom Drugog svjetskog rata. Optužen je i kao pomagač nacističkog okupatorskog sistema u Nizozemskoj, a Faber je prvotno bio osuđen na smrtnu kaznu, no kasnije je ta kazna preinačena u doživotnu kaznu zatvora.

Pet godina kasnije, Faber je uspio pobjeći u Njemačku gdje je živio do svoje smrti, s obzirom da ni jedan pokušaj njegovog izručenja nije bio uspješan.

Tek nedavno njemačko tužiteljstvo iznijelo je prijedlog da Faber služi kaznu zatvora u Njemačkoj.

Faber se nalazio na trećem mjestu popisa traženih nacista Centra Simon Wiesenthal, a bio je član posebne jedinice SS trupa na području okupirane Nizozemske koja je ubijala "protunjemačke" civile kao osvetu za napade na nacističke vojnike. 

Nizozemci su predali Europski nalog za uhićenje, no vlasti u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj su u kolovozu 2010. godine objavile da postoji mogućnost pokretanja novoga postupka protiv Fabera koji je ranije uspio izbjeći nekoliko pokušaja izručenja.

Pročitajte više