Udruga "U ime obitelji": Skupili smo dovoljno potpisa za referendum!

Foto: Damir Krajač / Cropix

"PRIKUPILI smo dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma", tvrde iz udruge "U ime obitelji". Kažu da su između 12. i 19. svibnja prikupili 380 tisuća potpisa građana, što je zakonski minimum od 10 posto birača, koliko je potrebno da se raspiše referendum.

"Ovi podaci su sada dovoljni da znamo da sa nedjeljom imamo mininum koji zakon traži da se 10 posto birača u RH izjasni", rekla je Željka Markić.

Podsjećamo, udruga "U ime obitelji" traži da se brak u Ustavu RH definira kao zajednica muškarca i žene. Talibanska je to zapravo bitka protiv gay brakova, za koje u Hrvatskoj ionako ne postoji zakonski okvir, niti je istospolnim osobama omogućeno stupanje u bračnu zajednicu.

Iz udruge "U ime obitelji" hvale se da su im podršku dali "najrazličitiji ljudi": Thompson, Igor Štimac, Blanka Vlašić... Podržavaju ih, naravno, i vjerske i braniteljske udruge. Udruga "U ime obitelji" odbacuje tvrdnje da iza njih stoji katolička crkva.

"Nismo dobili ni kune iz proračuna"

Kako su rekli na konferenciji za novinare, sredstva kojima su financirali akciju prikupljanja potpisa za referendum su donacije od njihovih volontera. Nije im, tvrde, poznato je li kakva donacija došla i od crkve.

"Pitat ćemo naše financije je li došlo nešto od zagrebačke nadbiskupije. Ja se nadam da je i ja pozivam nadbiskupije, mešihat i pravoslavnu zajednicu i sve građane koji mogu da pomognu financijski", istaknula je Markić.

U Inicijativi odbacuju primjedbe da je referendumsko pitanje protivno Ustavu.

"Imate i odluke Europskog suda za ljudska prava da homoseksualne zajednice u tom smislu uopće nisu prava o kojem se mora voditi računa, na način da se brak smije stavljati u povoljniji položaj i jednako tako da je brak zajednica, koju sama država regulira prava koja ima. Mi to već imamo uređeno. Mi imamo takav zakon i takvu definiciju", naglasio je Krešimir Planinić.

Skupljanje potpisa nastavlja se još pet dana, a zatim će potpise predati Saboru. Na potezu je onda Ministarstvo uprave koje provjerava valjanost potpisa te Ustavni sud.

Pročitajte više