Vlahušić kod Stankovića: Volio bih u Hrvatskoj vidjeti više osuđenih političara poput mene

Screenshot:HRT

DUBROVAČKI gradonačelnik Andro Vlahušić gost je u "Nedjeljom u 2". Na početku emisiju komentirao je svoj prijedlog o ujedinjenju ljevice,.

"Ja sam u odličnim odnosima sa svojom strankom, a naravno i s premijerom Milanovićem. Izbore smo 2007. godine izgubili jer nismo išli zajedno. Izbori su dobrim dijelom matematika, pogotovo u Hrvatskoj gdje je društvo jako podijeljeno", rekao je Vlahušić dodajući da ovisi o Milanoviću hoće li moći okupiti ljevicu. "Ja sam to napravio u Dubrovniku i pobijedio", kaže.

"Što se tiče HDZ-a, pa priče da ćemo živjeti bolje su priče djece u vrtiću, a ne u politici", komentira Vlahušić.

Ima li Milanović kapacitet da ujedini stranke ljevice?

"Prije četiri godine Kukuriku savez je bio dosta široki spektar ljevice. Nisam siguran da je to moguće i sada. Ali ako će SDP ići sam, bez HNS-a recimo, to je 25-30 posto u izbornim jedinicama.."

"HNS je dio Vlade, a Vlada nije baš popularna, kad ste drugi partner onda taj drug partner prolazi loše. Ali kad gledate posljednje izbore, onda vidimo da je HNS ipak jaka stranka", poručuje Vlahušić.

Otkrio je i kako se sastao s Karamarkom te da su dugo razgovarali "u jednom jako lijepom hotelu".

"Ljevičar sam po tome što sam se rodio na selu, u zemljoradničkoj obitelj, Vidjeli smo te vrijednoti koje je socijalizam tad imao. Moji nikad nisu bili u paritji, ali pola sela je bilo u partizanima, završio sam edukaciju na Štamparu...", započeo je govoriti Stankoviću zašto se smatra ljevičarom, na što ga je voditelj prekinuo i tražio da kaže što ga danas definira kao ljevičara.

"Danas me kao ljevičara definira to što misli da građani imaju pravo na dom, školovanje i zdravstvo. To provodim u Dubrovniku.", rekao je Vlahušić.

Također je kazao kako bi studenti na početku školovanja trebali dobiti novac od države za pet godina svog fakulteta, te potom sklapati ugovor sa Sveučilištima jer bi tako zadana prava i obveze doveli do većeg postotka završavanja školovanja.


Vlahušić je ustvrdio i da treba mijenjati sustav plaćanja zdravstva te da bi liječnici barem u određenom postotku trebali biti plaćeni po učinku.

"Ova Vlada nema reformski kapacitet"

"Ova vlada, a niti buduća, nemaju reformski kapacitet. Trebali su napraviti teritorijalni reustroj, a SDP koji ima samo dva župana, inzistira na županija. Hrvatskoj ne trebaju županije, a po meni bi to bilo referendumsko pitanje za građane. Stručnjaci kažu da nam ne treba više od 120 gradova i općina i pet do sedam regija'', izjavio je Vlahušić. Vlada mora donijeti cijeli paket mjera u šest mjeseci i biti spremna na zamjeranje. Upravljanje nije podilaženje, nije kad zamrznete tečaj franka, kad maknete grb. Upravljanje je promjena mentaliteta jedne zemlje.", smatra Vlahušić.

"Ja nisam ideolog ljevice, ja govorim svoje osobne mišljenje", rekao je Vlahušić kad ga je Stanković pitao za presudu.

"Ja sam svoju presudu primio mirno, nisam se žalio jer sam napravio prijestup, vjerovao sam svom suradniku. Ako moj prijestup zahtijeva ovakvu kaznu ja je prihvaćam.", komentirao je presudu.

O bratu koji je radio za Grad

"Radi se o zakonskim stvarima, to je potencijalni sukob interesa, radio je dva do tri posla za Grad kao podizvođač, ali više ne radi kao podizvođač, otkad sam potpisao dokument o sukobu interesa. Tko zna što će biti s njegovom tvrtkom, ionako će vjerojatno završiti u stečaju..", kaže Vlahušić dodajući niti kako ga brat nije isplatio iz tvrtke. Tvrdi i kako nisu to bili neki veliki novci...

Tvrdi kako je njegova imovinska kartica ista danas kao i 2009. godine. Kaže kako je greška to što piše da je isplatio kredit 2013. godine. "Sve što smo zarađivali smo trošili na školovanje, ulaganje...", kaže.

O kući u Imotici kaže da je odlučio iznajmljivati je kao ruralni turizam."To je stara kuća koju smo uredili prihodima od plaće...", kaže.

Vlahušić bi volio da u Hrvatskoj ima više osuđenih političara poput njega

Na upit može li on, kao pravomoćno osuđena osoba, biti tvorac takve ideje, Vlahušić je istaknuo kako je to njegov osobni stav.

''Šest godina provodim takvu ideju u Dubrovniku. Ja bih volio kada bi u Hrvatskoj bilo više političara koji bi imali presudu kao što imam ja. Dubrovniku sam donio milijunsku zaradu, vraćam javno vlasništvo Gradu, to je moj sukob s Društvom prijatelja dubrovačke starine(DPDS). Osuđen sam za nematerijalnu štetu, a presuda je donesena na temelju lažnog svjedočenja predsjednika DPDS-a Denisa Orlića'', tvrdi Vahušić.

No, nakon opaske voditelja ispričao se za komentar o želji za više političara s pravomoćnim presudama.

''Ispričavam se na nespretnosti, ne želim da političari imaju presude. Ja se borim da se vlasništvo Grada vrati građanima. Nakon presude sam se kandidirao za gradonačelnika, podržao me HNS, SDP i HSS'', rekao je Vlahušić.

"Napravio sam prijestup i vjerovao čovjeku"

Na pitanje bi li svoju imovinu povjerio pravomoćno osuđenom čovjeku odgovorio kako to zavisi o vrsti kaznenog djela.

"Ako je presuda za nematerijalnu štetu i borbu za javni interes, onda da. Ja sam napravio prijestup i vjerovao jednom čovjeku. Ako moj prijestup zahtjeva ovakvu kaznu - OK, ali ne postoji ništa drugo osim toga'', ustvrdio je Vlahušić.


Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan zbog pogodovanja svom tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu.

Pelješki most moguć uz europska sredstva

Vlahušić je najavio da će sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća biti 11. svibnja te kako će se na njoj najvjerojatnije donijeti proračun za 2015. godinu.

Napomenuo je i kako je Pelješki most, kojeg je svojedobno nazvao 'iluzijom za budale', moguć uz europska sredstva.

Vlahušić je prosvjed branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu nazvao političkim cirkusom desnice.

''Prosvjed branitelje u Savskoj je politički cirkus desnice. Ja bih to riješio lijevim cirkusom s druge strane'', izjavio je Vlahušić.

Dubrovački gradonačelnik kazao je također kako nije protiv istraživanja nafte i plina u Jadranu, ali uz pravila kao u Norveškoj, dodavši da bušotine ne smiju biti blizu obale, otoka i gradova.

Pročitajte više