AFERA DNEVNICE Kako je netko s krivotvorenom diplomom srednje škole mogao raditi u Vladi?

Screenshot: HRT

"UVJETI za radno mjesto administrativne tajnice su srednja stručna sprema i položen državni stručni ispit, koje gospođa Zeljko ispunjava", stoji u odgovoru Vlade na upit Indexa kojeg smo postavili još 22. veljače ove godine. Naime, prije dva tjedna provjeravali smo informaciju kako tajnica u Vladi Sandra Zeljko, koja se našla u središtu afere s dnevnicama i putnim nalozima, ima samo osnovnu školu.

> Sandra Zeljko lažirala je svjedodžbu srednje škole?

Naime, Telegram je danas objavio informaciju iz koje se može zaključiti kako je Zeljko došla do srednjoškolske diplome krivotvorinom koja joj je zatrebala 1992. godine da bi se zaposlila na Općinskom sudu u Vukovaru koji je tada djelovao u Zagrebu. Ipak, moguće je, kako se tvrdi i u samom članku, da je do diplome ipak došla kasnije, odosno da je u međuvremenu naknadno završila srednju školu. No, podatke iz kojih bi bilo vidljivo je li Zeljko s lažiranom srednjoškolskom diplomom zaposlena i u državnoj službi, odnosno prvo u Ministarstvu, a kasnije i u samoj Vladi, nije moguće dobiti. Naime, Vlada ne daje te podatke novinarima, u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Tajnost osobnih podataka

"Gospođa Sandra Zeljko sporazumom između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Glavnog tajništva Vlade Republike Hrvatske premještena je u Vladu 5.4.2004. godine, gdje radi i sada, na radnom mjestu administrativne tajnice", glasi odgovor iz Vlade na naš upit od 22. veljače.

Također se postavlja pitanje što su radile sigurnosne službe ako je srednjoškolska diploma zaista bila lažirana u vrijeme njenog prelaska u Vladu?

Kako nam objašnjava stručnjak za sigurnost, sve sigurnosne provjere se rade na rok od 5 godina. Nakon toga je certifikat istekao i treba ga obnoviti, odnosno ponovno provjeravati. Upravo tu nastaje mogući problem.

Moguće je da falsifikat i prođe

Naime, tzv. niže razine provjere nisu toliko detaljne pa je vrlo moguće da jedan dobar falsifikat prođe i kod sigurnosne službe. Naravno, u kasnijim sigurnosnim provjeravama ne pridaje se prevelika pažnja tzv. "osnovnim podacima".

Podsjetimo i kako je dugogodišnja administrativna tajnica u Uredu premijera Republike Hrvatske, koja je (bila) krunski svjedok protiv Tomislava Sauche, zasad jedinog osumnjičenog u Aferi Dnevnice, od jučer zaposlena u Uredu za razminiranje.


 

Pročitajte više