Ako BiH ne povuče tužbu za genocid, SCG će tužiti BiH

SRBIJANSKI ministar pravosuđa Vladan Batić pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da povuku tužbu za genocid protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, najavivši da će, u suprotnom, tom sudu predati "obimnu dokumentaciju koja dokazuje da je, za vrijeme rata, u BiH i nad srpskim narodom izvršen genocid".

Batić je na konferenciji za novinare kazao da će, ako BiH ne povuče svoju tužbu, dokumentacija Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava (osnovanog pri nekadašnjoj Saveznoj vladi SRJ, još za vrijeme režima Slobodana Miloševića), biti proslijeđena Međunarodnom sudu pravde, ali i Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u bivšoj SFRJ, kao i specijalnom tužitelju za ratne zločine u Beogradu. Ta dokumentacija, prema ministru Batiću, sadrži podatke o 540 logora za Srbe u BiH, o 453 Srba ubijenih u Srebrenici, kao i izjave nekoliko stotina svjedoka.

"Rekao sam da bi bilo dobro da BiH povuče tužbu, jer moramo misliti na budućnost, a ne iskopavati stare rane, ali je stigao odgovor da nema govora o povlačenju tužbe. Kad je tako, onda se naša država mora braniti, a s obzirom da se mora braniti, moramo pokazati da slika o ratnim zločinima u BiH nije crno-bijela, nego postoji i druga strana medalje o zaista velikom broju zločina koji su počinjeni nad Srbima, lišena svake ideologije, svake politike.", kazao je Batić. On je naglasio da nije posrijedi "nikakva manipulacija, niti izjave bez pokrića".

"Ova Vlada je prošla kroz katarzu ? mi smo javno rekli da su neki naši sunarodnjaci činili zločine i da se za zločin mora odgovarati. Tražimo da u cilju univerzalne pravde budu optuženi i osuđeni svi oni koji su činili zločine prema Srbima", dodao je Batić.

Prije nekoliko dana, ministar Batić je sličnom izjavom pozvao nadležne u BiH da povuku svoju tužbu protiv Srbije i Crne Gore, što je službeno Sarajevo ponovo odbilo.

Pročitajte više