Alitalia postigla dogovor sa sindikatima o spasu tvrtke

ZA KRIZU talijanske zrakoplovne kompanije Alitalije u subotu se počelo nazirati rješenje, nakon što su tvrtka i sindikati sklopili sporazum o obnovi radnih ugovora za kontrolore leta, objavili su sindikalni izvori.

Dvije su strane postigle dogovor koji predviđa otpuštanje 900 zaposlenih kontrolora leta, što je za 150 manje u odnosu na prvobitne namjere kompanije, ali će iznos uštede biti jednaki, odnosno 110 milijuna eura.

Sporazum predviđa da će otkaz dobiti 289 pilota, 900 kontrolora leta, 2.490 zaposlenika na zemlji i oko 70 njih iz službe flight operation, što iznosi 3.750 zaposlenih u odnosu na 5.000 koliko je prvotno predvidjela Alitalia.

Sporazum sa sindikatima bio je preduvjet za tvrtku Alitaliju da dobije državno jamstvo za mostne kredite od 400 milijuna eura u trajanju od šest mjeseci s kojim bi se kompanija trebala izvući iz teške krize.

Piloti će za istu plaću morati duže letjeti, a u zrakoplovu na kraćim razdaljinama više neće biti četiri već samo tri osobe za pružanje usluge putnicima.

Pročitajte više