Američki F-16 preletjet će BiH. Političar iz RS-a: Mi ćemo pustiti svoju avijaciju

Ilustracija: EPA

Milorad Dodik i čelnici Republike Srpske najavili su da će i ove godine obilježiti neustavni Dan Republike, kojim se slavi dan osnutka Republike Srpske. Proslava će se odvijati tijekom sutrašnjeg dana, a danas će američki lovci F-16 nadlijetati Bosnu i Hercegovinu. 

Radovan Kovačević, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, oglasio se tim povodom na društvenim mrežama te izrazio svoje nezadovoljstvo prisutnošću američkih borbenih aviona. 

"Kažu da će danas Republiku Srpsku, bez suglasnosti nadležnih institucija u BiH, nadlijetati američki borbeni avioni. Kažu i da je razlog ovih preleta partnerstvo BiH i SAD-a. Ali s kim i kakvo može biti partnerstvo kada zaobiđete institucije BiH?! Samo da biste zaobišli Srbe i predstavnike Republike Srpske.

Na vašu avijaciju i prijeteće F-16 avione, mi ćemo pustiti svoju avijaciju - preko milijun papirnih aviona ispunjenih ljubavlju za svojim Ognjištem, svojom Istorijom, svojom Otadžbinom, svojom Republikom."

SAD: F-16 nad BiH u znak potpore teritorijalnom integritetu zemlje

Vojna vježba američkih borbenih zrakoplova F-16 nad zračnim prostorom BiH, zakazana za danas, znak je potpore teritorijalnim integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Daytonskog sporazuma, priopćilo je veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

U priopćenju se potvrđuje kako će u popodnevnim satima dva borbena zrakoplova tipa F-16 izvesti nad sjevernim dijelom BiH, odnosno širim područjem Tuzle i Brčkog, kopneno-zračnu vježbu usmjeravanja zrakoplova na ciljeve na zemlji, zajedno s pripadnicima oružanih snaga BiH, u sklopu naprednog stupnja suradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Američko veleposlanstvo također je potvrdilo kako ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. siječnja kao dana tog entiteta, unatoč ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.

"(Obuka) pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.  Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje te da će djelovati ukoliko netko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona", stoji u izjavi u kojoj se jasno aludira na opetovane prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske, koje iznosi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Uz zrakoplove F-16, nad nebom BiH letjet će i opskrbni zračni tanker KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u zraku "iznad teritorija entiteta RS u BiH". Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.  

"Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projeciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima", istaknulo je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Vidmarović: Dodik nema snagu kakvu predstavlja da ima

U emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija raspravljalo se o toj temi, a bivši hrvatski veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović istaknuo je kako Dodik ima saveznike samo na verbalnoj razini. "On je uvjetovan i s Beogradom, ali i s Europskom unijom i Amerikom. Ovo što on priča su političke floskule za njegovu unutrašnju upotrebu.

Ako bi došlo do odcjepljenja i uništavanja cijele dejtonske konstrukcije Bosne i Hercegovine, to bi imalo dalekosežne posljedice i ne mogu zamisliti takvu jednu situaciju. Beograd se ne oglašava, a Putin bez njega neće ništa učiniti i ne vidim ništa dramatično. A Amerikanci su pokazali što misle o tome jer su najavili prelijetanje borbenih zrakoplova", zaključio je Vidmarović.

Profesor Marinko Ogorec složio se s navedenim tezama, ali i poručio kako je određena doza opreza ipak potrebna. Vojni analitičar Mario Galić dodao je i kako je prelijetanje američkih aviona također svojevrsna poruka Dodiku da pazi što radi.

Galić je naglasio da EUFOR (vojne snage Europske unije u BiH) održava mir u Bosni i Hercegovini te da Republika Srpska nema klasične oružane snage kojim bi mogla započeti rat. "Ako bi Dodik zaista nešto napravio, moralo bi doći do operacije uspostave mira i to je sasvim druga razina jer bi morale doći borbene postrojbe da spriječe rat. I to je sasvim nešto drugo. EUFOR za sada ima oko 1100 vojnika te 3500 vojnika u pričuvi." Napomenuo je i kako vjeruje da se na Kosovu neće ništa dogoditi jer Amerikanci kontroliraju to područje.

Hrvatska bi trebala razmišljati o vraćanju vojnog roka

Ogorec je istaknuo kako Hrvatska treba početi razmišljati o vraćanju vojnog roka kao obliku sigurnosnog osposobljavanja stanovništva jer profesionalna vojska ima svoje prednosti i nedostatke.

"Nedostaci su jer je vojska mala i kratko traje kada dođe do nekakvog sukobljavanja. Treba imati ljude koji će nešto znati i koji se mogu nadopunjavati. Mislim da po tom pitanju Srbija razmišlja, ali trebala bi i Hrvatska", poručio je. "Srbija razmišlja o uvođenju vojnog roka na četiri mjeseca. A za ta četiri mjeseca svatko može proći temeljnu obuku."

Ogorec je dodao kako Hrvatska treba imati temeljnu vojnu obuku, koja bi mogla trajati šest mjeseci, a s njim se složio i Vidmarović.

Pročitajte više