Američko ministarstvo financija želi kontrolu nad financijskim derivatima

U PRVOM koraku ka najavljenom postroženju poslovanja na financijskom tržištu, administracija Baracka Obame zatražila je od Kongresa da im dopusti jači nadzor nad financijskim derivatima, kompleksnim financijskim instrumentima koji su dobili negativan publicitet tijekom trenutne financijske krize.

Ministar financija Timothy Geithner poslao je pismo na dvije stranice glavešinama u Kongresu, a u njemu kaže kako želi uspostaviti centralni elektronički sustav koji bi pratio trgovanje derivatima. Također želi da tvrtke koje se bave kupoprodajom derivata imaju dovoljno osiguranog kapitala u slučaju bankrota i želi ih podvrgnuti strožijim standardima prijavljivanja poslovanja.

Stroga regulacija

"Svi koji se bave kupoprodajom derivata i sve stranke čije aktivnosti na tim tržištima imaju veliku izloženost prema drugim strankama trebali bi biti podvrgnuti strogom režimu opsežnog nadzora i regulacije", napisao je Geithner.

"Ključni elementi tog režima moraju uključivati konzervativne kapitalne mjere, standarde poslovanja, zahtjeve za prijavljivanjem poslovanja i zahtjevima koji se odnose na izloženost duga prema drugim strankama", dodao je.

Trenutna regulativa u velikoj mjeri isključuje regulaciju tih instrumenata, koji se često i nazivaju over-the-counter derivatima, zato što se njima trguje privatno, umjesto preko tržišta proizvodima, koje je pod nadzorom financijskih regulatora.

Ogromni novci

Vrijednost derivata ovisi o proizvodima kojima se trguje. Može se raditi o futures ugovorima za naftu, inflacijskim mehanizmima, ili zloglasnim credit-default swapovima. Temeljni cilj financijskih derivata je smanjivanje rizika gubitka određenog proizvoda, a globalno tržište derivatima teško je oko 600 bilijuna dolara.

Credit-default swapovi, financijski instrumenti u kojima jedna stranka vrši seriju uplata drugoj, koja se obavezuje da će preuzeti obaveze u slučaju bankrota, primjer su derivata koji su u zadnje dvije godine pobudile pažnju javnosti. American Insurance Group u velikoj je mjeri trgovala takvim instrumentima da bi se osigurala od bankrota na obveznicama vezanim uz hipoteke.

No, tvrtka više nije mogla podržavati te ugovore, i morala je biti spašena od strane vlade. Krajem prošle godine svi su čekali da vide što će se dogoditi s pravima na otkazivanje tih ugovora. Priča je završila dobro, ali da je nastalo problema, uzdrmalo bi se tržište vrijedno oko 60 bilijuna dolara, a hipotekarna kriza bi u usporedbi s time izgledala kao lagani povjetarac.

Pohvale i kritike

Po Geithnerovom planu, tvrtke koje se bave poslovanjem s derivatima, morale bi dokazati da imaju dovoljno kapitala za ispunjavanje svojih  obaveza. Također bi se morale pokoriti regulatornim tijelima, koja bi trebala kontrolirati ogromno tržište.

Demokrati u Kongresu podržali su Geithnerov plan, dok kritičari upozoravaju kako je plan jako sličan jednom koji je predložila grupa banaka s Wall Streeta. Taj se plan kritizirao zato što bi vlada preko njega dala kontrolu nad gotovo cijelim tržištem derivata malom broju banaka koje su najodgovornije za financijsku krizu.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više