Ankara: Gulova srednjoistočna misija

POTPREDSJEDNIK turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul otputovao je u ponedjeljak iz Ankare u Izrael, prvu postaju svoje srednjoistočne mirovne misije. On će takodjer posjetiti palestinske autonomne oblasti, a potom i Jordan.

Izrael je, prema ranijim planovima, trebao posjetiti turski premijer Recep Tayyip Erdogan. No on je iznenada od toga odustao nakon napada izraelske vojske na palestinske izbjegličke logore u pojasu Gaze.

Erdogan je izraelska "ciljana ubojstva" nepoćudnih Palestinaca, koja su mahom odnosila civilne žrtve, nazvao "državnim terorizmom". Unatoč svemu, Izrael i Turska održavaju tijesne političke odnose, a dvije zemlje povezane su i s dva ključna vojna sporazuma potpisana 1996.

Postoje mnogi znaci da Gulova trodnevna turneja, i to uoči palestinskih predsjedničkih izbora 9. siječnja, ima puni blagoslov Europske unije (EU). Izraelski premijer Sharon je naime odbacio bruxellsko posredništvo.

Turska je na summitu EU 17. prosinca 2004., postala punopravnim kandidatom za EU čime je, kako se vjeruje, preuzela i određene zajedničke vanjsko-političke obveze.

Gul će u srijedu svoju mirovu istrazivačku misiju nastaviti u Ramallahu, na Zapadnoj obali. Očekuje se da će ga primiti sef PLO Mahoud Abbas (Abu Mazen) i palestinski premijer Ahmed Qurei.

Turska je, kako se doznaje, spremna dati puni doprinos obučavanju palestinskih policijskih postrojbi. U tom sklopu je i pružanje pomoći u osuvremenjivanju palestinskog bankovnog i obrazovnog sustava.

Turska, koja je napustila palestinska područja 1918., najavila je i pružanje novčane pomoći PLO. Istodobno, izražena je i spremnost da se pošalje skupina promatrača koja bi nadgledala izbore za prvog nasljednika karizmatskog palestinskog vođe Yassera Arafata.



(Hina) xsk ybs

Pročitajte više