Australija i Velika Britanija počinju pregovore o slobodnoj trgovini

Foto: EPA

AUSTRALIJA i Velika Britanija službeno u srijedu otvaraju pregovore o slobodnoj trgovini nakon Brexita i nadaju se zaključiti ih ove godine, objavio je ministar trgovine u Canberri. 

"Tijekom dana Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo službeno će otvoriti pregovore o slobodnoj trgovini", rekao je australski ministar trgovine Simon Birmingham.

Ranije u srijedu objavljeno je da konzervativna britanska vlada otvara pregovore o slobodnoj trgovini s Novim Zelandom, a slične sporazume nastoji zaključiti diljem svijeta dok pregovara o razdruživanju s Europskom unijom. 

Australija ne vjeruje da će se obim razmjene vratiti na razine iz sedamdesetih godina

Australski ministar ocijenio je da je, čak i u slučaju sporazuma, malo vjerojatno da će se obim razmjene između dviju zemalja vratiti na razine iz 70-ih godina, a to znači prije ulaska Velike Britanije u tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu kada su britanske trgovinske veze bile koncentrirane na njezine bivše kolonije.

"Australija će raditi na tome da postigne najbolji pristup tržištima za svoj izvoz, napose u poljoprivredi, online trgovini i ulaganjima", rekao je Birmingham.

Australija i s Europskom unijom pregovara o trgovinskom sporazumu i ministar ga želi zaključiti ove godine iako priznaje da je teško istodobno pregovarati o nekoliko sporazuma.

"Europska unija je veće tržište i unatoč Brexitu ostaje veće tržište. Ali to ne znači da je britansko tržište manje važno", rekao je Birmingham.

I Novi Zeland pokrenuo pregovore s Britancima

I Novi Zeland službeno je pokrenuo u srijedu pregovore o slobodnoj trgovini s Velikoj Britanijom, koja želi urediti trgovinske odnose nakon Brexita s drugim zemljama.

"U okruženju nakon Brexita ima više smisla nego ikada prije da radimo zajedno na razvoju ovog partnerstva za budućnost", kazao je novozelandski ministar trgovine i izvoznog rasta David Parker.

Sporazum o slobodnoj trgovini, o kojem dvije države već neko vrijeme neformalno razgovaraju, otvorit će više prilika za male i srednje poduzetnike, autohtone maorske izvoznike i naše regionalne zajednice, dodao je.

Britanija je šesti najveći novozelandski trgovinski partner.

Očekuje se da će se prvi krug pregovora odvijati putem videokonferencija od sredine srpnja, najavio je Parker.

Pročitajte više