Azijske burze porasle

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, povećavši ovotjedne dobitke, jer su vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine podržale nadu da će dogovor biti postignut u zadanom roku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 posto, pa je svoj dobitak u ovom tjednu povećao na 1,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, nakon izvješća Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja.

Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, burzovni su indeksi zadržali svoje dobitke, a cijene su dionica porasle i na azijskim tržištima.

Analitičari: I SAD i Kina žele izbjeći daljnji sukob

„Kao i lani, američko-kineski trgovinski sukob i u 2019. je glavna tema na tržištu. Razlika je u tome što sada ima naznaka da dvije strane traže nekakvo rješenje. Čini se da Kina ostaje bez opcija, a i SAD bi htio izbjeći daljnji sukob zbog negativnih posljedica na američka tržišta i gospodarstvo”, kaže Soichiro Monji, ekonomist u tvrtki Daiwa SB Investments.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dviju zemalja na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Taj trgovinski rat ostavio je trag na oba gospodarstva. U ponedjeljak će biti objavljeni podaci o rastu drugog po veličini svjetskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 6,4 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 6,5 posto u prethodnom kvartalu i najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva posljedica je, kažu analitičari, slabljenja i domaće i inozemne potražnje, kao i trgovinskog sukoba sa SAD-om.

Cijene nafte na putu tjednih dobitaka od 2 posto

A cijene su nafte i jutros porasle, nastavljajući uzlaznom putanjom od prethodnog dana kada je objavljeno da je u prosincu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) oštro smanjila proizvodnju.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1 posto, na 52,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 61,65 dolara.

Zahvaljujući tome, cijene nafte na oba tržišta na putu su tjednih dobitaka od oko 2 posto, što bi bio već treći tjedan zaredom kako rastu.

Dolar izgubio dio jučerašnjih dobitaka

A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio nakon jučerašnjeg rasta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,95 na 109,30 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1395 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na funtu jer se ulagači nadaju da bi Britanija mogla izbjeći izlazak iz Europske unije bez dogovora. Jutros se tečaj funte kreće oko 1,2980 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2870 dolara.

Pročitajte više