Azijski ulagači manje euforični od američkih zbog Trumpove porezne reforme

Foto: 123rf

NA AZIJSKIM se burzama u utorak trguje oprezno jer su, kao i na Wall Streetu dan prije, pod pritiskom dionice u tehnološkom sektoru, dok je dolar blago oslabio.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7:30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru blago su porasli, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7:30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

Ulagači su oprezni jer su pod pritiskom dionice tehnoloških kompanija, što je posljedica preusmjeravanja u druge sektore jer se u SAD-u očekuje porezna reforma.

Zahvaljujući velikim koracima naprijed prema toj reformi jučer je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, za 2,3 posto.

Ulagači na Wall Streetu nadaju se da će smanjenje poreza kompanijama i građanima potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Osim toga, porezna reforma mogla bi potaknuti rast potrošnje Amerikanaca, što bi potaknulo i rast inflacije. A to bi moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer na Wall Streetu i trgovački sektor, koji bi također trebao profitirati od porezne reforme i povećanja potrošnje građana.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, za 1,9 posto.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, usporedbe radi, S&P 500 istodobno ojačao 18 posto.

A sada se ulagači preusmjeravaju iz tehnološkog sektora u bankarski i trgovački koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Međutim, azijski su ulagači manje euforični od američkih jer bi porezna reforma mogla navesti Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata, što bi moglo izazvati povlačenje kapitala s tržišta u razvoju i preusmjeravanja na američka tržišta.

"Rekao bih da je tržište naišlo na brzinsku prepreku, nakon snažnog rasta od početka godine", kaže Yukino Yamada, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je, naime, od početka godine gotovo 30 posto, pa je na putu najvećeg dobitka od 2010. godine.

A nakon što su jučer pale za više od 1 posto, cijene su nafte jutros stabilne. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,1 posto, na 57,55 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 62,55 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 93,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 112,75 na 112,50 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1870 dolara, kao i jučer u ovo doba.
 

Pročitajte više