"Bablje ljeto" otvara tjedan češkog filma

FILMSKOM komedijom "Bablje ljeto" Vladimira Michaleka večeras će se u zagrebačkoj "Kinoteci" otvoriti Deveti tjedan češkog filma u tijeku kojeg će se do 28. rujna prikazati sedam čeških filmova nastalih od 1993. do 2002.

Najnovijim ciklusom čeških filmova hrvatskim gledateljima predstavljamo režisere koji su počinjali karijeru ranih devedesetih, a u proteklih desetak godina stekli su veliki ugled u Češkoj i u inozemstvu, rekao je Petr Burianek, češki veleposlanik u Hrvatskoj na današnjoj konferenciji za novinare.

Napomenuvši da će se prikazati filmovi različite tematike, Burianek je izrazio nadu da će i ove godine češki film pridobiti hrvatsku publiku, kod koje oduvijek ima velike simpatije.

Veleposlanstvo Republike Češke u Hrvatskoj organizira Tjedan u suradnji sa Zagreb filmom.

Filmski kritičar Branko Soemen drži da bi se izabrani filmovi trebali pogledati najprije zbog svojih individualnih vrijednosti, iako filmovi mlađih čeških autora u cjelini, napomenuo je, imaju nedostataka, sličnih onima njihovih hrvatskih kolega.

Dan nakon "Babljeg ljeta" iz 2001. Vladimira Michaleka o prijateljstvu dvojice umirovljenika slijedi još jedna komedija - "Hvala na svakom novom jutru" (1993.), autobiografija scenaristice Haline Pawlovske od sovjetske okupacije do devedesetih.

Film "Vožnja" (1994.), niskobudžetni "road-movie" oskarovca Jana Sveraka na programu je u srijedu , a u četvrtak "Indijansko ljeto" (1995.), prvijenac režisera Saše Gedeona.

Dan kasnije prikazuje se film "Žrtve i ubojice" Andreje Sedlackove o incestuoznoj vezi, a u subotu "Kula od speeda" Milana Steindlera iz 2002., moderna priča o narkomanima.

Hit prošlogodišnje češke produkcije, "Godina đavola" Petra Zelenke, film o putujućim glazbenicima u nedjelju zatvara Tjedan.

Pročitajte više