Bavarska televizija: Austrijanci tvrde da je Zrće žarište, Hrvati demantiraju

Foto: EPA/BR

BAVARSKA javna televizija BR objavila je prilog u kojem se analizira kolika je opasnost za njemačke turiste da se zaraze koronom na ljetovanju u Hrvatskoj.

BR podsjeća da u Austriji putnici koji se vraćaju iz Hrvatske zauzimaju naslovne stranice. Navodno se nekoliko stotina mladih Austrijanaca zarazilo na festivalu na Pagu. "Trenutno se smatra da je rizik od infekcije u obalnim područjima Hrvatske umjeren", navodi BR.

U Istri vrlo mala incidencija

Incidencija je u Hrvatskoj vrlo različita od regije do regije: prema podacima hrvatske vlade, trenutno je u Istri pet aktivnih slučajeva covida-19 (od 29. srpnja) te gotovo 700 aktivnih slučajeva uz dalmatinsku obalu do Dubrovnika, ističe BR.

ECDC pak i dalje cijelu hrvatsku obalu, uključujući otoke, klasificira kao narančastu tj. kao regiju s umjerenim rizikom od infekcije, a preostale dijelove zemlje kao zelene tj. kao regije s niskim rizikom od infekcije.

"Već nekoliko dana broj novih infekcija je nešto ispod 200 dnevno", piše BR i dodaje da je manje od pola Hrvata cijepljeno.

Potrebno nošenje maske

"Nošenje maske potrebno je u javnom prijevozu, trajektima, bolnicama i trgovinama, ali i na otvorenom, gdje se minimalna udaljenost od 1.5 metara očito ne može održati. Prilikom ulaska u restorane i kafiće za goste nije potrebna maska, ali je obavezna za uslužno osoblje", navodi BR.

U špici sezone, od sredine srpnja do sredine kolovoza, hrvatska turistička industrija ostvaruje 35 posto ukupnog godišnjeg turističkog prometa, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac, a prenosi BR.

Problematični festival Austria goes Zrće

Veliki interes stranih medija, naročito austrijskih, izazvao je festival Austria goes Zrće, na kojem se koronom navodno zarazilo više stotina ljudi.

"Austrijske zdravstvene vlasti pripisale su više od 300 infekcija koronom povratnicima koji su sudjelovali na mega festivalu Austria goes Zrće", navodi BR.

Lokalne vlasti na Pagu tvrde suprotno u odnosu na informacije iz Austrije, konstatira BR.

"U tjednu festivala na covid je testirano više od 12.000 posjetitelja, tvrde s Paga, a samo 16 ljudi je bilo pozitivno te im je, naravno, onemogućen pristup festivalu", navodi BR.

Pročitajte više