BERLIN I WASHINGTON PRIPREMAJU SUSRET SCHROEDERA I BUSHA

Berlin i Washington pripremaju susret njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i američkog predsjednika Georgea W. Busha, piše u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), ističući da bi to bio prvi susret dvojice državnika od izbijanja njemačkoameričke krize zbog rata u Iraku.

Do susreta bi moglo doći ove godine u SAD-u, u Bijeloj kući ili na margini jesenskog zasjedanja UN-a u New Yorku, precizira FAS, pozivajući se na izvore bliske uredu njemačkog kancelara i ministarstva vanjskih poslova.

Američka strana, navodi FAS pozivajući se na "američke diplomate", taj potez više smatra "razumnim činom", a manje "novootkrivenom simpatijom" prema njemačkoj vladi.

Washington će "poštovati formu" i odgovoriti na zahtjev njemačkih susjeda koje žele da Sjedinjene Države prestanu s izolacijom Njemačke kako bi se izbjegle moguće nepredvidljive reakcije Berlina, piše list.

Berlin pak očekuje da će Amerikanci razmotriti jačanje misije njemačke vojske u Afganistanu i jačanje njemačkog angažmana u Iraku.

Pročitajte više