Bill Gates i dalje najbogatiji Amerikanac

BILL GATES i dalje je najbogatiji Amerikanac s imovinom od 46 milijardi dolara, a najbogatijih 400 Amerikanaca ove godine povećalo je svoje bogatstvo na 955 milijardi dolara, objavio je u petak časopis Forbes.

Unatoč teškoćama na burzama, ukupno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca povećalo se za 10 posto, na 955 milijardi dolara, nakon što je prošle godine palo za 80 milijardi.

Na vrhu je desetu godinu za redom Bill Gates, jedan od osnivača najveće svjetske softverske tvrtke Microsoft, koji je svoje bogatstvo povećao za tri milijarde dolara, na ukupno 46 milijardi.

Na drugom mjestu je investitor iz Omahe Warren Buffet sa, od lani nepromijenjenih, 36 milijardi dolara.

Još jedan Microsoftovac, Paul Allen, nalazi se među deset najbogatijih, zauzevši treće mjesto nakon što je za milijardu uvećao imovinu, na 22 milijarde dolara.

Forbes ocjenjuje da je do porasta bogatstva najbogatijih uglavnom došlo zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Interneta i poslovima s novim tehnologijama.

Na popisu među prvih deset su i predsjednik Oracle Corp., Larry Ellison s 18 milijardi dolara te glavni direktor Dell Inc., Michael Dell s 13 milijardi dolara.

Osim Gatesa i Allena na popisu su i Jeff Bezos iz Amazon.com-a, koji je dodao svojem bogatstvu tri milijarde dolara do ukupno 5,1 milijarde nakon što su dionice njegove tvrtke, koja se bavi online prodajom, ove godine snažno porasle. Bezos drži 32 mjesto među najbogatijima.

David Filo, suosnivač Yahooa, skoro je utrostručio imovinu na 1,6 milijardi dolara i smjestio se na 126 mjesto, a drugi suosnivač Yahooa, Jerry Yang, koji je također utrostručio imovinu, zauzeo je ipak "samo" 162 mjesto s 1,4 milijarde dolara.

Forbes zapaža da se nastavlja pomicanje bogatstva s istočne na zapadnu obalu Sjedinjenih Država. Kada je popis prvi puta objavljen 1982. na njemu je bilo 81 ime iz New Yorka, a 56 iz Kalifornije. U današnjem Kalifornija daje 95 imena, a New York 47 na popisu 400 najbogatijih Amerikanaca.

Za to su dijelom zaslužne visoke tehnologije koje su doživjele pravi bum u Kaliforniji, ali i prenošenje bogatstva starih obitelji s istoka, poput Rockefellera i du Ponta, na njihove potomke.

Visoke tehnologije i poduzetnost nisu jedini zaslužni za bogatstvo, jer je drugi važan izvor obiteljsko bogatstvo.

Pet članova obitelji Walton, utemeljitelja trgovačkog lanca Wal Mart Sama Waltona, ušlo je među prvih deset najbogatijih, svaki vrijedan po 20,5 milijardi dolara.

Među 25 najbogatijih nalaze se i tri nasljednika proizvođača slatkiša Mars, nasljednici izdavača Donald i Samuel Newhouse, te dvojica Pritzkera čija imovina uključuje hotele Hyatt.

Najmlađi na popisu je Daniel Ziff (31) koji je naslijedio 1,2 milijarde dolara od svojega oca Williama Ziffa koji je prodao svoju izdavačku tvrtku.

Najstariji na popisu je 95-godišnji Max Fisher, koji je svojih 680 milijuna dolara stekao investirajući.

Pročitajte više