BIOMETRIJA - RJEŠENJE ZA ONE KOJI ZABORAVLJAJU PIN ILI LOZINKU

Ponovno ste zaboravili kompjutorsku lozinku ili teško pamtite PIN za kreditne kartice? Ne očajavajte, u bliskoj budućnosti rješenje vam nudi biometrija grana tehnologije koja identificira pojedince po biološkim značajkama. L

Biometrija bi se mogla pokazati jako korisnom u svijetu koji zna koliko je bitna sigurnost i u kojemu su prijevare s kreditnim karticama i krađa osobnih dokumenta svakodnevna pojava.

Zamislite brzo skeniranje šarenice oka, otiska prsta ili cijelog lica za autorizaciju transakcije kreditnom karticom, brz prolazak kroz carinsku kontrolu ili prijavljivanje na računalo.

"Biometriju će praktičnom učiniti cijena čipa", rekao je Derek McDermott, direktor ISL Biometricsa. Prema njegovim riječima, cijena čipa je u prošloj godini pala s 57,5 eura (434 kn) na 5,7 eura pa se očekuje da će pad cijene privući potrošače i tvrtke.

Tvrtka ISL Biometrics instalirala je sustav za prepoznavanje otiska prsta u više od 60 britanskih bolnica, rekao je McDermott.

Oko 11.000 zdravstvenih djelatnika mora položiti prst na određeno mjesto na računalu prije nego što im se omogući pristup podacima o pacijentima ili ulaz u odjel za lijekove, dodao je.

McDermott je izjavio da je ISL Biometrics, koja je u privatnom vlasništvu, počela raditi s velikim bankama i trgovcima na malo zainteresiranim za dodatnu sigurnost sve većeg broja transakcija koje se odvijaju na internetu i drugim mrežama podataka.

Trenutačno je za većinu kupovina kreditnom karticom dovoljna jednostavna lozinka za autorizaciju transakcije pa je varalicama s kompjutorskim znanjem sve lakše doći do podataka o potrošaču i zatim se baciti u ludu potrošnju koja banke i trgovce na malo godišnje stoji milijarde dolara.

(Hina) kga dgk



Pročitajte više