Bivši MUP-ov načelnik osumnjičen za pronevjeru oružja

BIVŠI načelnik MUP-ova Odjela za specijalnu opremu i naoružanje, 52-godišnji umirovljenik, osumnjičen je za pronevjeru jer je dvije automatske i jednu malokalibarsku pušku koje su se trebale uništiti zadržao za sebe, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Bivši MUP-ovo načelnik i ljubitelj oružja, kojemu policija nije otkrila identitet, kazneno je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog pronevjere. Za to djelo moguća je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

U zagrebačkoj policiji tvrde da je kriminalističkom obradom otkriveno kako je njihov bivši kolega od listopada 1992. do srpnja 1998. pronevjerio dvije automatske i jednu malokalibarsku pušku koje je uz još 10 komada drugog oružja, kao načelnik Odjela za specijalnu opremu i naoružanje MUP zaprimio od Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu MUP-a.

Navedeno oružje bilo je oduzeto od građana, a u srpnju 1998. Komisija za odlučivanje o oduzetom oružju i streljivu po završenom kaznenom, prekršajnom i upravnom postupku odlučila je da se oružje uništi u željezari Sisak. No, oružje tamo nije poslano već ga je osumnjičeni, u dogovoru s članovima Komisije zadržao u svojem vlasništvu, uvrstivši ga u privatnu kolekcionarsku zbirku starog oružja koju je do umirovljenja 1998. čuvao u prostorijama puškarske radionice MUP-a.

Oružje je pronađeno u prosincu prošle godine, nakon čega je pokrenuta kriminalistička obrada koja se nastavlja kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost i članova Komisije.

U policiji nisu rekli kolika je vrijednost pronevjerenog oružja.

(Hina) so so

Pročitajte više