Bjelolasica - kongres biokemičara i molekularnih biologa

Uz sudjelovanje znanstvenika iz šest europskih zemalja danas je u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica počeo trodnevni kongres hrvatskih biokemičara i molekularnih biologa, koji se bave temeljnim molekularnim znanostima o životu i primjeni tih znanosti u biotehnologiji, farmaciji, medicini i zaštiti prirode.

Kongres je počeo predavanjem ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca "Metode molekularne biologije i forenzičke genetike" koje je, umjesto najavljenog ministra koji zbog obveza nije mogao doći, pred 136 sudionika iz Hrvatske, Austrije, BiH, Mađarske, Njemačke i Slovenije izložio molekularni biolog Frane Paić.

Pet predavanja koja su uslijedila bila su u sklopu posebnog simpozija povodom 70. rođendana akademika Željka Kućana, kako je rečeno, "pionira hrvatske molekularne biologije" i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju.

Ivana Weygand Đurašević i Mirna Flogel održale su predavanje o enzimima, Vera Gamulin o evoluciji spužvi i kroz njih života uopće, Miroslav Plohl predstavio je spoznaje o strukturalnoj genomici, a Ivica Rubelj o nasumičnoj prirodi starenja stanica.

Iako od sutra profesor Kućan odlazi u mirovinu, rekao je da će ostati aktivan u Znanstvenom vijeću za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te kao član Stalnog odbora za biološke znanosti Europske znanstvene fundacije.

Za petak i subotu predviđena su još 24 predavanja, a sutra će se održati i skupština HDMBM-a.

Skup se održava u organizaciji Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju (HDMBM), a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, te grada Ogulina.

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više