Boris Tadić oduševljen Sportskim igrama mladih, natjecanje balkanskih juniora već nagodinu?

"IZNENADILA me njegova upućenost i njegovo oduševljenje. Javno je kazao da će pronaći sredstva, da imamo odličan plan i da Sportske igre mogu puno napraviti za Balkan", kazao nam je idejni začetnik Sportskih igara mladih, Zdravko Marić nakon posjete srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. Marić, naime, planira do sljedeće godine na Balkanu organizirati prvu, uvjetno rečeno, "olimpijadu" djece i mladih, na kojoj bi sudjelovali sportaši iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije te Bosne i Hercegovine, a nakon toga proširiti projekt Sportskih igara do globalnih razmjera.

Susret delegacije Sportskih igara mladih s predsjednikom Tadićem još je jedan korak u realizaciji i ostvarenju ideje regionalizacije Sportskih igara mladih, najvećem amaterskom sportskom događaju u ovom dijelu Europe, smatraju organizatori. Republika Srbija će biti prva zemlja u regiji u kojoj će se provesti ovaj najveći hrvatski projekt, a potom će se širiti na sve zemlje u regiji. Projekt regionalizacije Sportskih igara mladih dobio je međunarodnu podršku prihvaćanjem pokroviteljstva regionalizacije od strane povjerenika za proširenje Europske Unije, Ollija Rehna u mjesecu srpnju 2007. godine, podsjeća Marić.

"Ne bih to nazvao 'olimpijadom', pošto je to ime zauzeto, ali u svakom slučaju planiramo franšizu precrtati najprije na Balkan, pa Europu, pa onda na cijeli svijet. Krenulo bi od lokalnih razina, a pobjednike bi se slalo na regionalna, odnosno nacionalna natjecanja. Svjetsko finale bi se obavezno održavalo u Splitu", kaže Marić. Dakle, Marjan bi u ovom slučaju bio "mladi" Olimp i počelo bi kao sportsko ujedinjenje Balkana?

"Ekstra pozitivan"

"Ponavljam, ne želim to uspoređivati s Olimpijadom i neće to biti nikakvo ujedinjavanje Balkana, nego poticanje pozitivne suradnje u regiji, koje će se proširiti na Europu i svijet.  Nismo mi nikakvi jugonostalgičari, ali se slažemo s Tadićem kada kaže da ima previše negativnosti u odnosima između zemalja, da je došlo teško vrijeme, ali da se treba živjeti dalje i da je ovo odličan način da se nacionalna netrpeljivost umanji kod novih generacija", kaže Marić.

Znači, Tadić je u potpunosti "zagrizao" za projekt, unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, upitali smo. "Kaže da je ekstra pozitivan", odgovara Marić. Osim Tadiću, projekt je prezentiran i slovenskom premijeru Borutu Pahoru, koji je također pokazao interes, no ne i koliko Tadić.

Besplatno sudjelovanje u igrama

U 12 godina svog postojanja Sportske igre mladih izrasle su u nacionalnu sportsku organizaciju koja u svom programu kao primarni cilj ima promicanje zdravog života i prijateljstva među djecom i mladima. Kao organizator najmasovnije športske manifestacije u zemlji, kroz svoj ljetni sportsko-rekreacijski i edukacijski program, omogućava djeci i mladima druženje sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske i to kroz kvalitetno organizirana športska natjecanja te ostale edukacijske, ali i zabavne aktivnosti, napominju organizatori.

Djeca i mladi u svim županijama širom Hrvatske imaju mogućnost  potpuno besplatno sudjelovati u natjecanjima, a najuspješniji pojedinci i ekipe putuju na besplatno mini ljetovanje kao sudionici Završnice u Splitu. Osnovci i srednjoškolci nastupaju u sportovima kao što su: mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, badmintonu, šahu i graničaru.

Podsjetimo i da su Sportske igre mladih su u 2008. godini kroz druženje i  natjecanja u deset sportova okupile preko 40 tisuća djece, a sudionici "Međunarodnih dana", provedenog "Pilot projekta buduće regionalizacije Igara" bili su djeca i mladi iz zemalja regije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke, Makedonije i Crne Gore.

Dopredsjednici Igara su Goran Ivanišević i Slaven Bilić, a ambasadori Igara su i Lennart Johansson, počasni predsjednik UEFA-e, Hannes Swoboda austrijski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za Hrvatsku te Valerije Gergijev najpriznatiji glazbeni dirigent današnjice te mnogi drugi.

A.B.
Foto: Sportske igre mladih

Pročitajte više