Bosanski islamist Sjekirica osumnjičen za atentat u Madridu

BOSANSKI islamist Sanel Sjekirica jedan je od trojice osumnjičenih za atentat 11. ožujka u Madridu, za kojim traga španjolska policija. Kako se istraga obavlja u strogoj tajnosti do konkretnih podataka teško je doći, no zna se kako u BiH provjeravaju identitet Sjekirice.

Španjolski ministar Acebes rekao je kako je Sjekirica najvjerojatnije pobjegao iz stana i kojem su ostali osumnjičenici za napada počinili samoubojstvo, prenosi Večernji list. U tom stanu su navodno i pronađeni dokumenti koji upućuju da je Sjekirica jedan od osumnjičenih.

Jutarnji piše kako postoje sumnje da je Sjekirica pripadnik Marokanske islamske borbene skupine koja je povezana s Al Qaedom, ni nije poznato kako je Sjekirica došao do te terorističke skupine.

Pripadnici stranih islamističkih skupina jesu se borili u BiH u razdoblju do 1992.-1995. godine no Sjekirica je tada bio osnovnoškolac.

Prema fotografijama španjolske policije čini se kako Sjekirica niti nije arapskog porijekla, već južnoslavenskog, piše Jutarnji list. Moguće je i kako je netko na crnom tržištu kupio putovnicu s njegovim imenom i ukrao Sjekiričin identitet.

Talijanski mediji objavili su prije nekoliko tjedana da su madridski bombaši bili obučavani u kampovima u blizini Zenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Talijanske sigurnosne službe tvrde kako je Ancona bila središte za vezu s Bosnom.

Do tog otkrića došlo se pretresom stana u Madridu u kojem je živio Edin Barakat Yarkas, poznatiji kao Abu Dahdah, najvjerojatnije šef španjolske ćelije AL Qaede. U stanu je navodno pronađena "Balkanska mapa", na kojoj je zacrtan put od Ancone, preko Splita do Zenice.

Specijalne postrojbe SFOR-a dan poslije terorističkih napada u Madridu pretražile su jednu stambenu zgradu u Zenici, piše Večernji list dodajući kako se Zenica često u izvješćima stranih obavještajnih službi spominje kao utočište radikalnih islamista.

Pročitajte više