Britanija, Francuska i Njemačka ostaju uz iranski nuklearni sporazum

Foto: Hina/EPA
 
BRITANSKI ministar vanjskih poslova Boris Johnson danas je kazao da će sutra, nakon što se SAD povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, s kolegama iz Francuske i Njemačke razgovarati o tome kako zaštititi tvrtke koje posluju s Iranom, javlja Reuters.
 
"Sutra ćemo u Bruxellesu razgovarati o tome što možemo učiniti da pomognemo britanskim i europskim tvrtkama da bez bojazni nastave s poslovanjem", rekao je Johnson.
 
Prošlotjedna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da opozove nuklearni sporazum s Iranom, koji su 2015. potpisale i Rusija, Velika Britanija, Francuska te Njemačka, i da ponovno uvede sankcije Teheranu znači također kažnjavanje svih stranih tvrtki koje posluju s Islamskom Republikom.
 
Njemačka i Francuska odane iranskom sporazumu
 
Njemačka i Francuska imaju važne trgovinske veze s Iranom i ostaju predane nuklearnom sporazumu, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo.
 
Sastanak je dio užurbanih diplomatskih aktivnosti nakon istupanja SAD-a u utorak iz, kako je ustvrdio Trump, "užasnog, jednostranog" sporazuma. Taj potez Bijele kuće prati i prijetnja kaznama svakoj stranoj tvrtki koja bi poslovala s Iranom.
 
Francuski izvoz u Iran prošle se godine udvostručio na 1,5 milijardi eura zahvaljujući prodaji zrakoplova i dijelova za automobile.
 
Njemačka povećala izvoz u Iran
 
Izvoz njemačke robe u Iran povećao se za oko 400 milijuna eura, na tri milijarde eura. Oko 120 njemačkih tvrtki posluje i ima svoje radnike u Iranu, uključujući Siemens, a s Iranom trguje oko 10.000 njemačkih tvrtki.
 
Sporazum iz 2015. između svjetskih sila i Irana postavlja ograničenja za nuklearne aktivnosti te zemlje u zamjenu za ukidanje sankcija. Europljani se pribojavaju da bi njegova propast mogla pojačati sukobe na Bliskom istoku.
 
Njemačka, Francuska i Britanija žele pregovore šireg formata koji bi uključili iranski program balističkih projektila i njegove vojne aktivnosti u regiji, uključujući Siriju i Jemen.

Pročitajte više