BUSH POZVAO IZRAEL NA SUZDRŽANOST U GAZI

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu Izrael da pokaže suzdržanost u Pojasu Gaze i sve strane da poštuju živote nedužnih ljudi.

"I dalje tražim suzdržanost. Bitno je da ljudi poštuju nedužni život, kako bismo postigli mir", rekao je Bush novinarima nakon sjednice američke vlade u Bijeloj kući.

On je kazao kako nije imao prigodu razgovarati s izraelskom vladom o incidentu u kojem je izraelska vojska pucala na prosvjednike u palestinskom izbjegličkom logoru u Rafahu i ubila 10 Palestinaca, a ranila oko 50.

Bushova vlada zatražila je objašnjenje od izraelske vlade o okolnostima incidenta.

"Dobit ćemo objašnjenje od vlade", rekao je Bush koji nije osudio izraelske snage za pucanje u prosvjednike očekujući rezultate izraelske istrage.

On je kazao kako će "nastaviti govoriti o potrebi da sve strane poštuju nedužne živote na Bliskom istoku".

Bushov glasnogovornik Scott McClellan je u srijedu rekao novinarima kako su Sjedinjene Države "vrlo zabrinute zbog izvješća iz Gaze i broja Palestinaca za koje se navodi da su ranjeni i ubijeni".

On je kazao kako su od izraelske vlade zatražene činjenice o napadu u srijedu te pozvao sve strane da pokažu suzdržanost.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adama Ereli rekao je novinarima kako su Sjedinjene Države "duboko zabrinute zbog civilnih žrtava" u Gazi te da je to stavljeno do znanja izraelskoj vladi.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više