BUSH: U DRUGOM MANDATU BORBA PROTIV TERORIZMA I REFORME

Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je, za svoj drugi mandat u Bijeloj kući, iznio program s naglaskom na borbi protiv terorizma te pozvao međunarodnu zajednicu na jedinstvo u toj borbi.

Bush je na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora pozvao svjetsku zajednicu da zaboravi na nesuglasice i ujedini se u borbi protiv terorizma.

On je kazao da je svaka civilizirana zemlja zainteresirana za rezultat ove borbe.

"Kakve god bile naše nesuglasice u prošlosti mi imamo zajedničkog neprijatelja i zajedničku dužnost da zaštitimo naše narode", rekao je Bush.

"Nastavit ću pružati ruku našim prijateljima i saveznicima, našim partnerima u EU-u i NATO-u kako bi poticali razvitak i napredak, da bi porazili teroriste i potaknuli slobodu i demokraciju kao alternativu tiraniji i terorizmu", rekao je on.

Bush je obećao nastaviti svoju politiku poticanja demokracije na širem prostoru Bliskog istoka koja je naišla na kritike među američkim saveznicima u Europi.

On je kazao da je svjestan kritika nekih u svijetu koji kažu da je "gubitak vremena pokušati promicati slobodna društva u dijelovima svijeta", posebice ciljajući na Irak.

"Išao sam u London da bih govorio o našoj viziji širenja slobode na širem Bliskom istoku i u potpunosti razumijem da to može ogorčiti neke, a da neki to vide kao lakoumnost", rekao je Bush novinarima.

Nakon što je jedan od novinara rekao da je palestinski predsjednik Jaser Arafat umro, Bush je kazao da namjerava "nastaviti raditi za slobodnu palestinsku državu koja će biti u miru s Izraelom".

Govoreći o unutarnjopolitičkim pitanjima Bush je kazao da namjerava raditi na reformi mirovinskog sustava i pojednostavljenju poreznog sustava.

Kao i u srijedu u pobjedničkom govoru Bush je obećao da će pružiti ruku onima koji su glasovali protiv njega kao i američkoj demokratskoj stranci.

"Kampanja je gotova, Amerikanci očekuju dvostranačko nastojanje i rezultate. Pružit ću ruku svakom tko dijeli naše ciljeve", rekao je on.

Bush je izbjegao odgovoriti na pitanja o mogućim izmjenama u svojoj vladi rekavši da o tome još nije donio odluku.

List The New York Times piše u četvrtak pozivajući se na vladine dužnosnike da se očekuje da će u drugom mandatu iz osobnih razloga iz Bushove vlade otići državni odvjetnik John Aschroft i ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge.

Očekuje se također da će svoja mjesta napustiti i državni tajnik Colin Powell i ministar obrane Donald Rumsfeld.

Bush će weekend provesti u Camp Davidu, gdje će, kako je rekao, razmotriti izmjene u svojoj vladi i osoblju Bijele kuće.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više