Centar za socijalnu skrb zatražio zaštitu učenika od razrednica u OŠ Strožanac

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

SLUČAJ oko učenika petog razreda Osnovne škole Strožanac traje gotovo od početka školske godine, a nedavno je Centar za socijalnu skrb u Splitu zatražio hitno postupanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, policije, pravobraniteljice za djecu i prosvjetne inspekcije kako bi se osigurala zaštita učenika od šikaniranja dviju razrednica.

Sumnja se, kako prenosi Dalmatinski portal, da je učenik mjesecima bio žrtva sustavnog zlostavljanja, i to prvo od razrednice Zrinke Perković Dodig iz 5.a razreda, koja je nedavno dobila izvanredan otkaz, a onda i od Jelene Vrdoljak, razrednice 5.e razreda, u koji je dječak prebačen u travnju. Kako piše Dalmatinski portal, Jelena Vrdoljak je prijavila policiji navodne prijetnje metalnom šipkom, koje su kasnije utvrđene kao nepostojeće.

Dječakov otac nedavno je u intervjuu za Dalmatinski portal upozorio na problematičan tretman bivše razrednice prema svom sinu. Iako nije isključio mogućnost da je dječak bio nemiran zbog dijagnoze ADHD-a, otac je izričito negirao prijetnje koje su uzrokovale ovaj slučaj da postane javno poznat. Čak je i asistentica u nastavi dječaka negirala postojanje tih prijetnji.

Otac je istaknuo da je bivša razrednica predložila da se dječak prebaci u školu za djecu s posebnim potrebama, iako on to nije, te da očito razrednici nije bilo po volji što je dječaku trebalo više pažnje. Optužbe koje je otac iznio protiv bivše razrednice uključuju prijetnje policijom, izjavu da će završiti u domu, okretanje klupe prema dvorištu umjesto prema ploči te stalno slanje učenika u zadnji red.

Razrednica Zrinka Perković Dodig izrekla je tri pedagoške mjere dječaku, no prosvjetna inspekcija je kasnije ukinula te mjere. Otac je naglasio da su se problemi intenzivirali od tog trenutka, a bivša razrednica ih je počela optuživati za nemar i tvrditi da je dječak izvan kontrole na ulici i oko škole.

Zbog svega toga, roditelji su se obratili policiji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, inspekciji, Uredu pravobraniteljice za djecu i Centru za socijalnu skrb.

Dalmatinski portal zatražio je komentar iz splitskog Centra za socijalnu skrb, no oni nisu mogli  otkriti detalje nalaza jer su dužni postupati sukladno propisima o tajnosti i zaštiti osobnih podataka, posebno kada su uključena maloljetna djeca.

Međutim, poručili su da nisu procijenili potrebu za daljnjim postupanjem iz obiteljsko-pravne zaštite. Bilo kakva saznanja koja dobiju tijekom službenog postupanja dužni su prijaviti nadležnim institucijama radi utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog poduzimanja daljnjih mjera u skladu s njihovom nadležnošću, kao i uspostaviti suradnju i razmjenu informacija sa svim nadležnim tijelima koja sudjeluju u zaštiti prava i interesa maloljetne djece.

Majka iz Strožanca: Ravnateljica nam je pokazala metalnu šipku, a onda tvrdila drugo

Sat i pol vremena 31. svibnja trajala je sjednica Vijeća roditelja u OŠ Strožanac na kojoj se raspravljalo o vršnjačkom nasilju uslijed kojeg je izvanredni otkaz Ugovora o radu dobila razrednica 5.E razreda Zrinka Perković Dodig. Ravnateljica Žana Prižmić, kako tvrdi predsjednik Vijeća roditelja Andrija Babić, na sjednici nije bila iz opravdanih razloga. Zbog nedolaska ravnateljice, kako roditelji 5.E razreda tvrde, djeca ni sutra neće sjesti u svoje školske klupe.

Vijeće je donijelo tri zaključka. Sljedeći tjedan na ponovljenoj sjednici od ravnateljice Prižmić će tražiti detaljno obrazloženje izvanrednog otkaza kolegice Perković Dodig. "Pored obrazloženja otkaza, predložit ćemo Školskom odboru da razriješi dužnosti predstavnicu Vijeća roditelja u tom odboru”, rekao je Babić, koji tvrdi kako zahtjev za razrješenje dužnosti nije zbog načina glasanja o otkazu nastavnici, nego zbog toga što od početka godine nije kontaktirala nikoga iz Vijeća niti se posavjetovala o problemu. 

Roditelji su se na sjednici dogovorili kako će zatražiti od škole i stručne službe da se provede pojačan nadzor 5.A razreda u kojem se nalazi dječak kojeg su optužili za navodno vršnjačko nasilje. Babić je rekao je kako su se svi sudionici složili da već nekoliko tjedana najveći teret događaja u školi podnose djeca. "Dijete koje je optuženo za vršnjačko nasilje je stigmatizirano. Sigurno mu nije lako, kao ni roditeljima djece koji dijele razredno odjeljenje s dječakom”, rekao je Babić te dodao kako ne odobravaju miješanje politike u cijeli problem. 

Učitelji diljem Hrvatske porukama na pločama podržali nastavnicu koja je dobila otkaz

Nastavnici diljem Hrvatske početkom tjedna su na pločama u svojim školama napisali "Ne damo Zrinku", što je reakcija na otkaz koji je nastavnica Zrinka Perković Dodig u školi u Strožancu kod Splita dobila pod nejasnim okolnostima, nakon slučaja vršnjačkog nasilja u školi.

Pročitajte više