Četiri studijske izložbe u Muzeju Mimara

Na 16. godišnjicu otvorenja Muzeja Mimara večeras su u studiju toga Muzeja otvorene četiri studijske izložbe koje su priredili kustosi Muzeja koji proučavaju pojedine zbirke.

Izložbe obuhvaćaju najrazličitije kulture i civilizacije od najstarijih vremena do danas.

Ivana Čukman Nikolić obradila je izložbu pod nazivom "Zlatni obredni štapić" kulture Kalima a riječ je o jedinstvenom originalnom predmetu koji pripada pretkolumbijskoj kulturi iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 8. stoljeća poslije Krista. Štapić je služio za miješanje vapnenog praha, a izrađen je tehnikom istisnutog voska dužine oko 10,5 cm te na vrhu ukrašen prikazom muške glave s dva lica.

Na toj izložbi predstavljena su još neka slična djela skulpture koje su bile vezane uz pojedine vjerske obrede, a veliki hrvatski kolekcionar Mimara nabavljao ih je u vodećim južnoameričkim muzejima.

Druga studijska izložba autorice Milice Japundžić posvećena je gandharskom kipu - Bodhisattva Maitrea. U dokumentaciju zbirke taj kip ušao je s donatorovom atribucijom kao figura Budhe, indijski rad iz 3. stoljeća. Prema najnovijim istraživanjima kip iz Muzeja Mimara predstavlja Budhu što ga odlikuju bogati ikonografski detalji, odjeća i njezin raspored, bogati nakit, a posebno aureola oko glave. Riječ je o djelu koje je nastalo u 3. stoljeću.

Treća izložba predstavlja dio bogate zbirke staklarstva iz Muzeja Mimara autorice Lade Ratković-Bukovčan. To su djela nastala u Egiptu, u rasponu od 15. stoljeća prije Krista pa sve do 1. stoljeća poslije Krista. To su vrlo vrijedni predmeti u obliku amfora, balzamarija, vrčeva te staklenih zdjelica i šalica čije je podrijetlo vezano uz Grčku, Egipat i Aleksandriju, tri velike civilizacije Starog vijeka.

Četvrta izložba posvećena je talijanskom slikaru Agnolu Bronzinu, autora Slavena Perovića. Riječ je o crtežima toga velikog firentinskog majstora iz 16. stoljeća. Izložba pokazuje studije za glavu sv. Jeronima, studiju Danteove glave, a najpoznatija je studija ženske glave. Bronzino je radio u vodećim talijanskim kulturnim središtima i na dvorovima poznatih talijanskih mecena.

O izloženim radovima govorio je ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić a izložbu je otvorila zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin. Ona je naglasila kako ove studijske izložbe govore o bogatoj raznolikosti velikih kultura rasprostrtim na gotovo svim kontinentima. Izložba je zanimljiva i zbog toga što se u naše vrijeme globalizacije govori o kulturnoj raznolikosti i identitetu pojedinih kultura i civilizacija.

(Hina) ta ln



Pročitajte više