CHIRAC: "FRANCUSKA NIKADA NEĆE ZABORAVITI" DUG AMERICI

Francuska "nikada neće zaboraviti dug Americi" i saveznicima koji su oslobodili Europu, izjavio je u nedjelju u Normandiji francuski predsjednik Jacques Chirac. L

"Nikada neće zaboraviti što duguje Americi, svojoj staroj prijateljici, svim saveznicima zahvaljujući kojima konačno ujedinjena Europa živi u miru, slobodi i demokraciji", kazao je on u govoru na američkom groblju u gradiću Colleville-sur-Mer, u prisustvu američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Predsjednik Chirac obilježava zajedno s čelnicima 15 zemalja, među kojima su George W. Bush, britanski premijer Tony Blair, njemački kancelar Gerhard Schroeder i ruski predsjednik Vladimir Putin, 60. obljetnicu savezničkog iskrcavanja na normandijske plaže, kao uvod u oslobađanje Europe.

Američki predsjednik George W. Bush podsjetio je pak, u govoru na američkom groblju, da je Francuska bila "prva prijateljica SAD-a".

"Francuska je bila prva prijateljica SAD-a u svijetu", kazao je Bush aludirajući na podršku te zemlje Amerikancima u ratu za neovisnost protiv Engleza krajem 18. stoljeća.

Bush je u nedjelju odao počast i Ronaldu Reaganu, preminulom u subotu u 93. godini. Na početku svojeg govora kazao je da je Reagan, američki predsjednik od 1981. do 1989., bio "vojnik koji se zalagao za slobodu".

Na američkom groblju u Collevilleu nalaze se posmrtni ostaci tisuća američkih vojnika koji su dali život pri iskrcavanju na francusku obalu. Među okupljenima u tom normandijskom gradiću, uz svjetske čelnike i ratne veterane, nalazi se i američki glumac Tom Hanks koji je igrao glavnu ulogu u filmu "Spašavanje vojnika Ryana" Stevena Spielberga.

(Hina) xbnš ymaš

Pročitajte više