Cijena zlata i dalje brutalno pada, iako za to nema logičnog objašnjenja

SPEKTAKULARAN pad cijena zlata nastavio se i jutros, kada je unca tog plemenitog metala na tržištu vrijedila 1550 dolara, što je pad od čak 24 posto u odnosu na rekordnu cijenu od 1930 dolara s početka rujna.

U petak je pad cijene iznosio šest posto, što je najveća jednodnevna cjenovna korekcija u posljednjih pet godina. U svemu je najzanimljivija činjenica da za tako nešto nema logičnog objašnjenja, jer objektivno ne postoje suštinski razlozi za dugoročan pad cijena plemenitih kovina. Dapače, s obzirom na nastavak krize u Grčkoj, koja izaziva pad cijena dionica nja financijskim tržištima, bilo bi logično očekivati rast cijene zlata, kao što je to bio slučaj u prethodna dva mjeseca.

Neki analitičari smatraju kako je masovnu rasprodaju plemenitih kovina uzrokovala prisilna likvidacija pozicija koju je prouzročio pad vrijednosti dionica na burzama, što je posljedično pokrenulo i rasprodaju na tržištu roba. Bez obzira na dramatičan pad cijene u posljednjih nekoliko dana, zlato je u odnosu na početak godine još uvijek u solidnom plusu, i trenutno vrijedi nekih 15 posto više nego u siječnju.

Značajan pad cijena "prevrtljivog" srebra manje je iznenađenje


Osim zlata, i cijena srebra je u zadnjih tjedan dana doživjela značajan pad. U petak se unca prodavala po cijeni od 30,1 dolar, što je za čak 6,48 dolara manja cijena nego prijašnjeg dana trgovanja. Riječ je o padu od 18 posto, što je također najoštriji jednodnevni pad cijene, i to još od 1984. godine kada su se uopće počele bilježiti dnevne promjene u cijeni srebra. Međutim, nagli skokovi cijene srebra manje su iznenađenje, jer je ova kovina inače poznata po cjenovnoj volatilnosti.

Pad cijene srebra nastavio se i danas, kada je unca vrijedila 26 dolara, što znači da se srebro vratilo na cjenovnu razinu s početka godine.

Pročitajte više