Ćirilica u Srbiji postaje glavno pismo, latinica pomoćno. Vlasti prijete kaznama

Foto: EPA

VLADA Srbije priprema izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, a u normiranju i zaštiti ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obavezno korištenje i predviđaju novčane kazne ukoliko se to ne bude poštovalo, objavili su danas beogradski mediji.

Srbijanska vlada formirat će deveteročlano vijeće za srpski jezik čiji će posao biti briga o poštovanju službene i javne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a paralelno s postojećim Odborom za standardizaciju srpskog jezika, brinut će se o normiranju, njegovanju, unaprjeđivanju i zaštiti službenog jezika i ćirilice kao matičnog pisma.

Vladino vijeće za srpski jezik imalo bi obvezu podnositi izvješće Skupštini Srbije najmanje jednom godišnje.

Ove je izmjene, kako navode mediji, Vladi predložilo Ministarstvo kulture i trebale bi postati dopuna Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama.

"Ćirilica će biti obavezna za sva javna poduzeća i ustanove"

Izmjene i dopune, među ostalim, predviđaju da se cjelokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora voditi na srpskom jeziku i ćirilicom, a isto vrijedi i za obrazovne i znanstvene medije te one medije čiji osnivač je država i koji imaju državni kapital, ali i za elektroničke medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

"Ćirilica će biti obavezna i za sva javna poduzeća i ustanove i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao i za profesionalne i strukovne udruge koje predstavljaju svoje područje na nacionalnoj i međunarodnoj razini", jedna je od predloženih izmjena.

Predloženi zakon definira latinicu kao pomoćno pismo, uz obvezu da ćirilica ima prednost, a ukoliko institucije kojima zakon propisuje obaveznu uporabu ćirilice prekrše tu obvezu, suočit će se s novčanim kaznama.

Ministar kulture očekuje polemiku

Odgovorna osoba u instituciji bi za ignoriranje ćirilice mogla biti kažnjena s 45 do 850 eura, poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, upute za uporabu, deklaraciju ili jamstveni list moglo bi platiti od 4200 do 8500 eura, a odgovorna osoba u tim organizacijama do 600 eura.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je, najavljujući nedavno raspravu o prijedlogu izmjena po redovitoj parlamentarnoj proceduri, kako "očekuje polemiku" o izmjenama ovog propisa.

Pročitajte više